Jak se budí princezny a trápení Jana Hrušínského: Ošklivá zlomenina a sádra jako smrtící past

Jak se budí princezny a trápení Jana Hrušínského: Ošklivá zlomenina a sádra jako smrtící past
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Jak se budí princezny: Když se narodí princezna Růženka, závistivá teta ji prokleje. V den 17. narozenin se píchne do prstu, usne navěky a s ní i celé království...
Natáčelo se na Pernštejně, Orlíku a Křivoklátě.
Jan Hrušínský utrpěl během natáčení ošklivou zlomeninu stehenní kosti, když vypadl z okna hotelového pokoje.
Role sluhy Matěje byla Vladimíru Menšíkovi napsána na tělo. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Filmové zpracování Šípkové Růženky s názvem Jak se budí princezny je neodmyslitelnou součástí vánočního televizního programu. Tříměsíční natáčení bylo náročné zejména pro herce Jana Hrušínského, který si přivodil opravdu ošklivou zlomeninu. To ale nebylo zdaleka vše. Kdo mohl tušit, že se ze sádry stane smrtící past?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 12. 2020 16:00

Na pohádku Jak se budí princezny se můžete podívat dnes ve 20:15 na TV Prima. V jedné zpustlé tvrzi žije již spoustu let královnina sestra. Melánie však myslí jenom na pomstu. Vyřkne tak kletbu, která praví, že když se nově narozená dcera královského páru Růženka dotkne něčeho ostrého, upadne do věčného spánku. Zachrání ji od krutého osudu princ?

Nepříjemný úraz

Jan Hrušínský utrpěl během natáčení zlomeninu stehenní kosti. Nestalo se to však na place, ale večer na hotelu. Spolu s Janem Krausem se rozhodl, že překvapí hereckou kolegyni Marii Horákovou. Plán byl jasný – vlézt do jejího pokoje přes okno.

S Janem se ale během tohoto akrobatického kousku utrhla římsa. Čekal ho třímetrový pád a propad skleněnou tabulí přímo mezi hosty ve výčepu hotelové restaurace. Vážný úraz jej vyřadil z provozu na dlouhých devadesát dní.

Smrtící past

Ač měl ještě na noze sádru, musel Jan Hrušínský natočit scénu, kde jede na koni a následně spadne do rybníka. Než zaznělo slovo akce, musel nohu se sádrou strčit do velikého igelitového pytle, který se zajistil gumičkou. Až pak přišel na řadu kostým. Pytel však nevydržel a do sádry natekla voda. Hrušínský se tak nemohl po pádu do rybníka vyškrábat zpět na břeh. Sádra ho táhla směrem ke dnu. Pomohl mu až přistavený jeřáb, který jej z vody vytáhl.

S vodou měla problém i herečka Libuše Švormová. Když se její těžké šaty namočily, hrozilo, že se utopí. Sukně se původně podšila igelitem, aby mohla část šatů plavat suchá na vodní hladině, zbytek ale působil jako závaží.

Dabing

Předabování některých postav je v pohádkách zcela normální praxí. Princeznu Růženku, tehdy sedmnáctiletou Marii Horákovou, namluvila Naďa Konvalinková. Krále Vendelína, kterého si zahrál Oldřich Velen, zase namluvil Lubor Tokoš. V tomto případě bylo zapotřebí najmout někoho, kdo neměl výrazný brněnský akcent.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jak se budí princezny

TV Prima: Jak se budí princezny

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články