Filmový dědeček Tomáše Holého: Josef Karlík se popral s králem Kazisvětem, bojovali o přízeň jedné ženy

Josef Karlík: Filmový dědeček Tomáše Holého přebral manželku králi Kazisvětovi
Zdroj: se souhlasem České televize
Jak dostat tatínka do polepšovny: Když se Luboš (František Němec) dozví, že je Vašek (Tomáš Holý) jeho syn, snaží se mu vše vynahradit. Třeba aktivní dovolenou. Maminka má ale poněkud jiný názor.Komedie Jak dostat tatínka do polepšovny je pokračováním snímku Jak vytrhnout velrybě stoličku. Další pokračování se mělo jmenovat Jak Anděla viděla anděla. Anděla je jméno Vaškovy malé sestry.Marii Poledňákovou inspirovali k natočení pokračování sami herci, když po dokončení prvního filmu začali přemýšlet, jak by se jejich postavy mohly dál vyvíjet.Jana Preissová ve filmu Jak dostat tatínka do polepšovny  málem nehrála, byla totiž na mateřské dovolené. Kývnout na nabídku ji přiměl manžel, který pak dohlížel na děti, když zrovna točila.+ 2 fotky+ 3 fotky

Rodinná komedie Jak dostat tatínka do polepšovny od Marie Poledňákové se televizním divákům vryla do paměti hlavně kvůli hereckému výkonu Tomáše Holého. Vzpomínáte také na dědu Josefa v podání Josefa Karlíka? Tomu se podařilo dětského herce rozesmát vskutku neobvyklým způsobem. To ale nebyla jediná eskapáda filmového dědečka.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 12. 2022 11:00

Jak dostat tatínka do polepšovny: Jakmile se Luboš (František Němec) dozvěděl, že Vašek (Tomáš Holý) je jeho syn, chce mu vynahradit veškerý ztracený čas. Letní prázdniny tak plánují strávit spolu. Vaškova maminka si představuje, že dovolená proběhne v klidu. Nakonec ale nemá daleko k pláči. Na známou českou komedii Jak dostat tatínka do polepšovny se můžete podívat dnes v 17:20 na ČT1.

Jak Josef Karlík rozesmál Tomáše Holého

Jednou z nejslavnějších rolí Josefa Karlíka se bezesporu stal děda malého Vašíka v komediích Marie Poledňákové. Během natáčení došlo k mnoha zajímavým situacím, jemu se však do paměti vrylo zranění herce Františka Němce. Když slaňoval ze skály, utrhlo se s ním lano. Zřítil se ze čtyřmetrové výšky. Tomáš Holý poté konstatoval, že by mu měly k uzdravení postačit dvě “buchtičky” - blond a bruneta. To jsme ale trochu odbočili...

Jednoho dne se měl Tomáš Holý začít během natáčení smát na povel. Bohužel mu to ale nějak nešlo. A tak si Josef Karlík rozbil o hlavu vajíčko. Jak mu jeho obsah pomalu tekl do očí, začal se tomu Tomáš řehtat. A rázem bylo po problému.

Josef Karlík nešel pro ránu daleko

Často se stává, že má někdo z nás soka v lásce. Pro herce Josefa Karlíka to byl Martin Růžek, pohádkový král Kazisvět z Princezny se zlatou hvězdou. V brněnském divadle mu Karlík přebral manželku Jarmilu Palivcovou. A hned byl oheň na střeše. Dokonce v zákulisí došlo na pěsti.

Karlík s Palivcovou zůstali spolu až do smrti. Tato známá operní zpěvačka ho přežila o pouhý rok. Růžek si zase našel novou ženu Milenu, s níž prožil úctyhodných šestačtyřicet let.

Vážná nemoc Josefa Karlíka

Po sametové revoluci začal Karlík působit na Janáčkově akademii múzických umění, kde založil ateliér herectví. Kvůli vážné nemoci se ale na přelomu tisíciletí stáhl do ústraní. Poslední roky života prožil se svou manželkou v domově pro seniory. Josef Karlík zemřel ve spánku 30. října 2009 ve věku 81 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Josef Karlík

Idnes.cz: “Dědovi” Tomáše Holého by bylo 90 let, chlapce rozesmál rozbitým vajíčkem

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články