Kalašovka Diagnóza smrti: O život Rudolfa Hrušínského se bál celý štáb i rodina

Kalašovka Diagnóza smrti: O život Rudolfa Hrušínského se bál celý štáb i rodina
Zdroj: Reprofoto Youtube

Na možnost natočit Diagnózu smrti, tedy čtvrtý příběh majora Kalaše s Rudolfem Hrušínským, čekal režisér Petr Schulhoff deset let. Hrušínský se totiž z nelibosti režimu, a tedy i zákazu točit filmy, dostával jen velmi pomalu. Problémům ale ještě nebyl zdaleka konec. Herci se během zákazu zhoršilo zdraví, a jelikož se zrovna nešetřil, trnuli všichni na place hrůzou, jak to s ním dopadne.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 04. 2021 14:00

Na majora Kalaše čeká další zapeklitý případ. Tentokrát je pověřen vyšetřováním případu zraněné ženy, kterou v lese najde houbař, a autonehody, při níž se motocyklista srazí s nákladním autem. Ač se zdá, že oba případy nemají nic společného, zanedlouho se začnou vzájemně proplétat. Na krimi Diagnóza smrti z roku 1979 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Filmu.

Hrušínský bez cigarety nedal ani ránu

Slavný herec měl zrovna po infarktu, ale na správnou životosprávu nedbal. Během přestávek kouřil jednu cigaretu za druhou. „Byl to introvert,” prozradila Drahomíra Hofmanová, která v Diagnóze smrti ztvárnila vražedkyni. „Pořád stál někde bokem, v koutku, strašně moc kouřil a přemýšlel si. Měla jsem z něj strach, byl tajemný, ale na place úžasný. Vstřícný, přátelský,” uvedla herečka pro deník Aha!

Přemýšlení s cigaretou v ruce ale nebylo od věci. Po každé pauze pak Rudolf Hrušínský podal excelentní výkon. Choval se jako skutečný kriminalista. Ruda to nemusel hrát. Šlo to z něj samo. Výslech vedl jako skutečný profesionál. Věřil jsem mu úplně všechno. Jako vrah nebo zloděj bych mu všechno vysypal,” zavzpomínal Vítězslav Jandák.

Strach o život

„Pan Rudolf mne učil na DAMU,” uvedl herec Jiří Wohanka. Přesvědčoval jsem ho, aby přestal kouřit, že je to nezdravé, ale nedal na mne.” O Hrušínského zdraví a život se nebáli jen herci a štáb, ale také jeho rodina. Tati, Vláďa Menšík kouřil sto denně a přestal,” snažil se mu domluvit jeho syn Jan. Jenomže ten byl nemocnej,” odsekl otec.

Tři infarkty považoval Rudolf Hrušínský za pouhý následek stresu plynoucího z hereckého řemesla. Jednou jsem s ním točil těsně po infarktu, a když jsme si zapálili, povídá: ‚Skoč ještě pro vodku.’ Prý už je zdravý a že cigareta bez vodky by byla jako Prodaná nevěsta bez Mařenky,” dodal Jandák.

Proč Hrušínský nikdy neřídí?

Všimli jste si, že i v Diagnóze smrti má major Kalaš řidiče? Rudolf Hrušínský prý řídil jen jednou v životě. Koupili jsme si Renaulta a on jel z Prahy na Jíloviště se zataženou ruční brzdou. Z auta se jenom kouřilo, a tak to navždy vzdal,” řekla jeho manželka Eva Hrušínská.

Zdroje informací:

CS Film: Diagnóza smrti

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články