Dieta podle Kolji aneb Jak se Andrej Chalimon stal závislým na českých houskách

Kolja: Vzpomínky Andreje Chalimona na Zdeňka Svěráka, život před kamerou a české housky
Zdroj: se souhlasem České televize
Kolja: Stárnoucí hudebník František Louka (Zdeněk Svěrák) přijde o práci, a tak si přivydělává různými způsoby.Jednoho dne mu do cesty vejde malý Kolja (Andrej Chalimon)... Zdeněk Svěrák si roli Františka Louky napsal přímo na tělo. A celý film prý poprvé viděl pouhé dva dny před premiérou.Kolja je jediný porevoluční český film, který získal Oscara. Vedl si dobře i u nás. Projekce navštívilo 1 345 369 diváků, kteří za vstupenky utratili téměř 45 milionů korun.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kolja patří mezi moderní klasiky české kinematografie. Snímek Jana a Zdeňka Svěrákových získal Oscara a jenom u nás jej vidělo přes 1,3 milionu diváků. Jak vnímal natáčení hlavní hrdina Andrej Chalimon? A jaký byl jeho další život?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 06. 2022 11:00

Kolja: Stárnoucí hudebník František Louka (Zdeněk Svěrák) musí skončit ve filharmonii, a tak si přivydělává hraním v kostelech a na pohřbech. Peněž má ale stále málo. Neutěšenou situaci se rozhodne vyřešit fiktivní svatbou s jednou Ruskou, která chce získat české občanství. Žena však nenadále odjíždí do zahraničí a nechá mu na krku svého pětiletého syna. Na to, jak si ti dva poradí, se můžete podívat ve filmu Kolja dnes ve 20:10 na ČT 1.

Andrej Chalimon v roli Kolji

Malý herec byl obsazen pouhé tři týdny před natáčením. Na každodenní dril, kdy musel ze sebe vydat to nejlepší, a zároveň se neustále soustředit, si nikdy nezvykl. Stejně jako na nečekanou slávu. Navíc musel začít chodit do české školy. Andrej Chalimon se jen velmi těžko naučil psát hůlkovým písmem jméno Kolja.

A aby toho nebylo málo, začaly mu chutnat české housky. Spořádal jich tolik, že mu nařídili redukční dietu, Jinak by se už nevešel do svých kalhot. Skutečně, měl jich v kostymérně hned několik, ale všechny mu byly v pase malé.

Nešťastná láska Andreje Chalimona

Po Koljovi na něj moc hereckých příležitostí nečekalo. Zkusil stavařinu, filmovou produkci i prodej elektroniky. Stříbrné plátno mu však zůstalo víceméně zapovězeno. Při všem se mu lepila smůla na paty. A o nic lepší to nebylo ani v milostném životě.

Andrej Chalimon se zamiloval do jedné běloruské Židovky. Chvíli spolu žili v Moskvě a on se ujal i jejího malého syna. Po nějaké době se však sbalila a odjela do Izraele za otcem, kterého neviděla dlouhých patnáct let. Syna mezitím nechala Andrejovi, vrátila se pro něj až po měsíci. Do Ruska už nikdy nepřijela.

Vzpomínky Andreje Chalimona

Průběh natáčení má neustále v živé paměti. Vybavuje si také, že se se Zdeňkem Svěrákem ihned skamarádil. Byl prý stejně starý jako jeho vlastní dědeček. I po těch letech patří Kolja mezi oblíbené filmy Andreje Chalimona. Jak sám říká, má v sobě určitý druh poselství, neboť se dotýká mnoha životních situací. Přestože to v něm nedopadne pro všechny dobře, vždy existuje naděje, že to v reálném světě bude jinak.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Andrej Chalimon

Cesketelevize.cz: Kolja – Co možná nevíte

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články