Krutá smrt Petra Čepka: Byla za jeho skonem prokletá role?

Petr Čepek
Zdroj: se souhlasem České televize
Postřižiny: Maryška a Francin mají vskutku spokojené manželství. Když ale do maloměsta přijede Francinův bratr Pepin, je rázem vše vzhůru nohama.Rozpočet snímku činil čtyři miliony československých korun. Pepina měl původně hrát Václav Neckář.V objektu pivovaru v Dalešicích je dnes muzeum s filmovými rekvizitami.+ 2 fotky+ 3 fotky

Divadelní a filmový herec Petr Čepek, kterého si můžeme dnes připomenout ve filmu Postřižiny, zemřel v pouhých čtyřiapadesáti letech. Za jeho krutou smrt prý mohla prokletá role. O co šlo? A jaké byly jeho poslední chvíle?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 06. 2021 11:00

Děj filmu Postřižiny: Manželství půvabné Maryšky a správce pivovaru Francina je vskutku idylické. Jenomže když do města přijede Francinův bratr Pepin, kterého je všude plno, poklidná atmosféra je rázem ta tam. Na komedii Postřižiny z roku 1981 se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT1.

Herec i pedagog Petr Čepek

Petr Čepek nastoupil na DAMU v roce 1958. Po ukončení studia se nejprve angažoval v ostravském Divadle Petra Bezruče, poté se přemístil do pražského Činoherního klubu, v němž působil až do své smrti. Měl tak možnost podílet se na vzniku spousty slavných inscenací.

Po revoluci se vrátil na DAMU, tentokrát však jako pedagog. Byl třikrát ženatý. Z těchto manželství se mu narodily dvě dcery – Petra a Kristýna. V roce 1994 mu byl za dvojroli ve filmu Lekce Faust udělen in memoriam Český lev.

Prokletá role Petra Čepka

Dodnes jsou někteří lidé přesvědčení, že za smrt Petra Čepka mohla role ve filmu Lekce Faust, který vypráví o muži, jenž najde v poště dopis se slepou mapou a označeným domem. Rozhodne se jej najít, jenomže to ho vytrhne ze všedního života, v němž nemají otázky zabývající se smyslem života místo.

Říkalo se, že kdo se této role zhostí, přijde o život. Pro Čepka sice byla jako ušitá, bohužel během natáčení zjistil, že má rakovinu slinivky břišní. Jeho zdravotní stav se velmi rychle zhoršoval a ke konci již trpěl silnými bolestmi.

Umírající Petr Čepek už svou dceru nepoznal

„Byl fajn táta. Pamatuji si, že když jsem s ním ještě žila, pořád jsme chodili na procházky,” uvedla jeho dcera Petra pro deník Blesk. Po operaci slinivky se hercův stav vůbec nelepšil. A lékaři bohužel nedokázali říct, co mu je. Po celou dobu, co točil Lekci Faust, mu bylo hůř a hůř. Postsynchrony už dělal v ukrutných bolestech.

„Když jsem za tátou přijela na chalupu do Horní Kalné, už měl metastáze všude a trpěl. Věděl, že umírá. ‘Když mi doktoři řekli, že můžu kouřit, tak je to jasný,’ pronesl tehdy. Zemřel v nemocnici ve Vrchlabí. Byla jsem tam za ním dva dny před smrtí. To už ale nevnímal, asi mne už ani nepoznal,” dodala Petra Čepková, která se vydala na jinou uměleckou dráhu a živí se jako výtvarnice.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Petr Čepek

Česká televize: Postřižiny

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články