Kultovní kreslená rodina Smolíkových: Chybělo málo a seriál by se u nás vůbec nevysílal

Odkaz budoucnosti, Rodina Smolíkova
Zdroj: Prima Cool
Někteří lidé tvrdí, že táta Smolík je předobrazem Homera Simpsona. Počtem vlasů by tomu jistě odpovídal.Seriál byl původně určený pro dospělé publikum.U nás se vysílal v notně okleštěné verzi.Dodnes jde o velký kult s fanoušky po celé Evropě.+ 2 fotky+ 3 fotky

Věděli jste, že za dob komunismu vznikl jakýsi prototyp žluté rodinky Simpsonů? Řeč je o rodině Smolíkových a seriálu Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy. Již ve své době se z něj stal kultovní pořad. A přitom stačilo málo a vůbec bychom jej neviděli. Nesplňoval totiž dobové propagandistické normy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 06. 2020 16:00

Láďa Smolík je sice chytrý kluk, ale škola ho moc nebaví. Kvůli svému prospěchu dostane domácí vězení, přestože mu zrovna začaly prázdniny. Láďa si však poradí a z toho, co má zrovna po ruce, si postaví vesmírnou loď. Během jeho putování jej doprovází pes Zorro, který se naučí dokonce mluvit. Společně tak navštíví spoustu zajímavých planet.

Na dobrodružství Ládíka se můžete podívat každé pondělí večer na Prima Cool

Simpsonovi minulosti

Seriál o rodině Smolíkových vznikal stejně jako Simpsonovi primárně pro dospělé publikum. Byl plný narážek a satiry na různé lidské neřesti a současnou společenskou situaci. Získal si tak nejen plno fanoušků v Maďarsku, kde také vznikl, ale i na Slovensku, v Bulharsku, Itálii a Německu.

Zásah cenzury

Zřejmě ona otevřenost a humor bez servítek byly trnem v oku tehdejším lidem, kteří rozhodovali o tom, co se na naše televizní obrazovky dostane. Některé díly se rovnou nesměly vysílat, další byly zase osekány ze všeho, co nezapadalo do oficiální doktríny. No a rázem se z toho stal pořad pro mladé diváky. Vidět jsme ho mohli třeba v Magionu. Pamatujete?

Mělo se natočit pokračování

V roce 2005 se měla začít točit další řada seriálu, nakonec ale z velkých plánů sešlo. Tvůrci trvali na tom, že nechtějí žádné novoty, vše se mělo opět kreslit ručně. A na to, bohužel, nebyly jaksi peníze. Vytvořil se pouze první díl, který byl poté volně dostupný na síti. A jaký byl scénář? Rodina Smolíkových měla začít objevovat krásy počítačů a internetu.

Příliš výstřední jméno pro kočku

Jakmile seriál dorazil do dabingového studia, vyskytl se hned jeden problém. Kočka Ládíkovy sestry Žofie se původně jmenovala Mafie, což se místnímu osazenstvu moc nelíbilo, a tak ji přejmenovali. Stejně ale museli Mafii ponechat v epizodě s názvem Kapitán se skleněným okem, kdy se rodina ocitne ve spáru gangsterů. Pak je řečeno, že Žofie zemřela a nová kočička má právě jméno Mafie.

Zdroj textu: Prima Cool, čsfd

Zdroj fotek: Prima Cool

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články