Americká krása: Létající chřest, erotické scény pod dohledem rodičů a další zajímavosti o filmovém hitu

Americká krása: Létající chřest, erotické scény pod dohledem rodičů a další zajímavosti o filmovém hitu
Zdroj: Paramount Network
Drama Americká krása z roku 1999 pojednává o muži, který v rámci krize středního věku propadne kouzlu kamarádky své dcery. Americká krása je považována za jeden z nejpřeceňovanějších filmů soudobé americké historie. Přesto získala pět Oscarů a jen v kinech utržila neuvěřitelných 356 milionů dolarů.Herečka Thora Birch byla v době natáčení ještě nezletilá. Na place tak na ni dohlíželi její rodiče.Pozdě bycha honiti. Po premiéře filmu si Tom Hanks sypal popel na hlavu. Kdyby jen tak četl scénář dřív než Kevin Spacey a dostal tak jeho roli...+ 3 fotky+ 4 fotky

Americká krása získala v roce 2000 rovných pět Oscarů. Jaké zajímavosti nabízí pohled do zákulisí dramatu, od jehož premiéry letos uplyne již dvaadvacet let? Neobvyklý dozor na place, létající zeleninu a také jednu velmi prapodivnou inspiraci.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 01. 2021 16:00

Burnhamovi jsou na první pohled šťastnou rodinou. Mají velký dům, luxusní auto a úspěšnou dceru, která studuje na kvalitní škole. Jediný, kdo to vše kazí, je otec Lester v podání Kevina Spaceyho. Naplno ho totiž ochromila krize středního věku. Na film Americká krása z roku 1999 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Comedy Central (Paramount Network).

Létající chřest

Rodinné večeře mohou být někdy opravdu velký nápor na nervy. Zvlášť, když vás jako hlavu rodiny viní úplně ze všeho. Bránit se nemůžete, protože vás drahá polovička nepustí ke slovu. Myslíte pak už je na jediné – ať vám někdo už konečně podá mísu s chřestem, abyste ho mohli sníst a odejít. Tak přesně takto vypadala scéna ve filmu Americká krása, na jejímž konci byl celý štáb v šoku.

Co se stalo? Scénář hovořil jasně. Hlavní hrdina, trpící krizí středního věku, bude po nějakou dobu snášet nářky své ženy a při tom se dožadovat mísy s chřestem. Až si nandá na svůj talíř, má provokativně upustit mísu na zem. Herec Kevin Spacey se do své role ale ponořil tak moc, že zřejmě skutečně vypěnil a mrštil mísou o zeď. Překvapené výrazy jeho filmové manželky a dcery, v podání Annette Bening a Thory Birch, tak byly skutečné.

Erotika pod dohledem rodičů

Pozorný divák si jistě všimne, že film obsahuje spoustu odkazů na knihu Lolita od spisovatele Vladimira Nabokova. Stejně jako hlavní hrdina románu, ukrytý pod pseudonymem Humbert Humbert, i Kevin Spacey se zamiluje do výrazně mladší dívky. Spaceyho filmové jméno Lester Burnham je vlastně přesmyčkou pro „Humbert learns”. Přesně tak. Lester se poučí stejně jako jeho literární protějšek a včas zařadí zpátečku.

V Americké kráse je ale i tak spousta nahých scén. Herečka Thora Birch, která si zahrála Lesterovu dceru, byla v té době ještě nezletilá. Souhlas s natáčením erotických scén mezi ní a jejím filmovým přítelem tak museli podepsat rodiče. Ti byli přítomni také na place, aby měli dceru pod dohledem.

Papírový pytlík jako inspirace

Scenárista Alan Ball, který má na svém kontě také seriály Odpočívej v pokoji a Pravá krev, byl původně toho názoru, že by se jeho námět ujal více jako divadelní hra než celovečerní film. Jeho rozhodnutí změnil poletující papírový sáček na World Trade Center Plaza. Ihned ho napadlo, že by se tento výjev mohl zařadit právě do filmové verze jeho scénáře. Malý kousek odpadku tak vlastně může za vznik jednoho z nejvýraznějších filmů devadesátých let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Americká krása

Paramount Network: Americká krása

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články