Louis de Funès: Povahu mrzouta zdědil po matce. Stálo ho to tři infarkty

Louis de Funès: Povahu mrzouta zdědil po matce. Stálo ho to tři infarkty
Zdroj: se souhlasem České televize
Piti Piti Pa: Slavný choreograf Evans musí uhlídat skupinu krásných tanečnic před svody lásky.Práce s dětmi byla na natáčení komedie Piti Piti Pa velmi náročná. Nejlépe to s nimi prý uměl hlavní hrdina. Na place tak zastával rovněž povinnosti chůvy.Komedie Piti Piti Pa slavila mnohem větší úspěch v Německu a východním bloku, kde ji vidělo až 33 milionů diváků.V Česku se objevily dvě verze Piti Piti Pa. V první je pohádka o Vlku a kůzlátku, kterou Evans vypráví děvčatům před spaním, zkrácena a doplněna o hlas Františka Filipovského...+ 2 fotky+ 3 fotky

Legendární komik Louis de Funès, kterého si můžeme dnes připomenout ve filmu Piti Piti Pa, byl cholerikem i v soukromí. Složitou povahu zdědil zřejmě po své matce. Vztek ho nakonec stál i život. Zemřel na infarkt.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 08. 2021 11:00

Děj filmu Piti Piti Pa: Dívčí taneční skupina, kterou vede slavný choreograf a manažer Evans, slaví úspěchy po celém světě. Jenomže pořád hrozí, že se jedna z dívek zamiluje a otěhotní, což by znamenalo konec její kariéry. A to nemůže Evans dopustit, musel by pak totiž hledat náhradu. Jednoho dne však na turné najde ve svém pokoji nemluvně... Na hudební komedii Piti Piti Pa z roku 1970 se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2. 

Louis de Funès a dlouhá cesta k herectví

Své úplně první představení odehrál Louis de Funès v jedenácti letech na školní akademii. A už tehdy slavil úspěch. Diváky uchvátila groteskní mimika, která byla v jeho případě výmluvnější než jakákoli slova. Než se z něj ale stal komik, vystřídal spoustu zaměstnání. Byl kožešníkem, dekoratérem, aranžérem, účetním i prodavačem.

Do světa showbyznysu vkročil koncem třicátých let jako pianista. Mezitím absolvoval herecké kurzy. Cesta k vysněnému úspěchu však byla lemována drobnými rolemi. Zlom nastal až s legendárním Četníkem ze Saint Tropez. Později, ale přece. V padesáti letech začal Louis de Funès dostávat jednu nabídku za druhou. Nakonec se jeho filmografie zastavila na úctyhodném čísle sto třiceti sedmi snímků.

Louis de Funès byl vzteklý po matce

Cholerickou povahu zdědil Funès zřejmě po své matce. Tuto chudou španělskou šlechtičnu (jeho rodiče byli emigranti) dokázala rozhodit i zcela obyčejná věc, nad kterou by ostatní jen mávli rukou. Čím byl nezapomenutelný komik starší, tím více se jí podobal. Mezi hereckými kolegy neměl moc dobrou pověst. Kdo přišel na natáčení nepřipravený, pěkně to od něj schytal.

Trpěl také napoleonským komplexem. A jak by ne, Louis de Funès totiž měřil pouhých 164 centimetrů a vážil 55 kilo. Zajímavé ale je, že on sám nikdy netoužil po tom, aby se z něj stala příliš velká hvězda. Hlavně chtěl být známý tím, že hraje s maximálním nasazením. Na popularitu si vlastně nikdy nezvykl. Byl to bručoun a samotář.

Louise de Funèse zabil jeho vztek

Lékaři jej varovali, aby se šetřil. Nebyl nejmladší a měl nemocné srdce. On však na jejich rady nedal. V roce 1975 prodělal dva těžké infarkty. Zdálo se, že je jeho kariéra u konce. Dokázal se však obdivuhodným způsobem znovu postavit na nohy. Podruhé se ale již nevzchopil - 27. ledna 1983 jej postihla nevolnost, která přešla v další infarkt. Ten už jeho srdce nevydrželo. Louis de Funès zemřel ve věku 68 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Louis de Funès

Česká televize: Louis de Funès, Piti Piti Pa

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články