Marek Adamczyk o roli kazatele ve filmu Bůh nepřítel: K náboženství mám nevyjasněný vztah

Marek Adamczyk o roli kazatele ve filmu Bůh nepřítel: K náboženství mám nevyjasněný vztah
Zdroj: Se souhlasem Adama Janaty
Ve filmu Bůh nepřítel se objeví také Lucie Vondráčková.Lucie Vondráčková říká, že být součástí tohoto týmu pro ni bylo požehnáním.Marek Adamczyk se objeví v roli baptistického kaplana Františka, který pomáhá pašovat Bible a jinou křesťanskou literaturu.Herečka Alžběta Fišerová hraje v pražském Divadle Radka Brzobohatého, ve filmu Bůh nepřítel se objeví po boku Marka Adamczyka.
+ 10 fotek+ 11 fotek

Herec Marek Adamczyk (33) je jedním z herců, kteří se představí v připravovaném filmu Bůh nepřítel. Ten má sloužit jako pilotní snímek šestidílné minisérie. Adamczyk si v něm zahraje kazatele Františka Kolaříka, který byl komunistickým režimem odsouzen k práci v uranových dolech. Jak herec webu Lifee.cz prozradil, jeho vztah k víře je zatím nevyjasněný, ale někdy si přeje, aby k takovým lidem mohl patřit.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 16. 02. 2022 12:00

Film režiséra Adama Janaty Bůh nepřítel se zabývá osudy dvou kazatelů z padesátých let, kteří bojovali s komunistickým režimem. Do role kazatele Františka Kolaříka obsadil mladého herce Marka Adamczyka, coby jeho učitel Cyril Burget se představí ostřílený Pavel Batěk. Chybět nebude ani Lucie Vondráčková. Film trvá čtyřicet minut, je určený pro festivalového diváka a projeví-li o něj zájem televize, dočkáme se hned šestidílné minisérie.

O boji církve proti komunismu se ví málo, soudí Adamczyk

„Vždycky je zajímavé, když se člověk dostane k roli založené na osudu skutečného člověka. Skrze Františka jsem se mohl setkat s tím, jak vlastně funguje baptistická církev u nás, a bylo zajímavé snažit se dostat pod kůži někomu, jako je on," vypráví Adamczyk a přiznává, že ho zaujalo také téma filmu, které je pro mnohé stále velkým otazníkem v české historii.

„Způsob, jakým církev fungovala za totality, je nám poměrně neznámý. Komunisté se jí báli a my ani pořádně nevíme proč. Zatímco o občanském disentu a další aspektech boje proti utlačovatelům vzniklo nespočet snímků, o roli církve a jejím boji proti ,rudé hydře' se toho zatím natočilo jen málo. Je na čase to prolomit," myslí si Marek Adamczyk, který se společně s režisérem a ostatními herci pokusil vznik snímku podpořit také přes platformu HitHit.

Režisér si vybral Adamczyka na základě jeho role v Lidicích

Režisér a autor scénáře Adam Janata se s Adamczykem setkal až díky svému filmu a volba to prý byla správná. „Viděl jsem ho v jediném filmu, v Lidicích. Když jsem přemýšlel, kdo by se na roli Františka hodil, hned jsem si vybavil jeho tvář. Líbilo se mi, s jakou přirozeností a lehkostí zahrál v Lidicích tak charakterní roli," popisuje režisér, na základě čeho Marka oslovil.

Adamczyk se na roli poctivě připravoval a snažil se pochopit tehdejší dobu.Potkali jsme se se synem Františka Kolaříka, který nám o něm leccos pověděl. Také jsem měl možnost slyšet Františkova autentická kázání. To bylo velmi zajímavé - překvapil mě jeho plamenný styl. Jeho syn dokonce přiznal, že tatínek takhle zapáleně mluvil vždy, nejenom při kázání," prozradil herec. František ve filmu pašuje Bible a křesťanskou literaturu a neváhá pro své přesvědčení riskovat život.

Někdy bych si přál patřit k věřícím, připouští Adamczyk

Sám Adamczyk nad otázkami víry díky filmu přemýšlel, svůj vztah k Bohu ale zatím charakterizuje jako nevyjasněný. „Sám se k žádné církvi nehlásím. Řekl bych, že jsou lidé, kteří mají pro víru větší vlohy - například František - a aniž by o tom museli nějak zvlášť přemýšlet, uvěří a dává jim to velkou životní sílu. Já mezi ně nepatřím, ale někdy bych si přál, aby ano. Tahle síla víry, kterou mezi věřícími vnímám, mě velmi inspiruje," dodává Marek. Natáčení čtyřicetiminutového pilotního dílu minisérie označil jako labour of love, tedy srdeční záležitostí, protože věří, že má smysl.

Na dosud nezveřejněné fotografie z natáčení se podívejte v naší fotogalerii.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články