Miloš Kopecký: Nacisty přežil, depresi se však nevyhnul. Dokonce jí dal zvláštní jméno

Miloš Kopecký: Nacisty přežil, depresi se však nevyhnul. Dokonce jí dal zvláštní jméno
Zdroj: Václav Jirsa/Právo/Profimedia

Slavný český herec Miloš Kopecký, kterého si můžeme dnes připomenout ve filmu Svatby pana Voka, měl velmi pohnutý život. V mládí musel čelit nacistické diktatuře, v dospělosti zase neviditelnému nepříteli, jehož pojmenoval deppse.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 07. 2021 11:00

Děj filmu Svatby pana Voka: Petr Vok, jeden z nejvýznamnějších představitelů šlechtického rodu Rožmberků, se musí před svatbou zbavit svého dvanáctičlenného fraucimoru, tedy doprovodné skupiny žen a milenek. Jakým způsobem k tomu dojde, to už napovídá samotný název historické komedie Svatby pana Voka z roku 1970, na kterou se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Miloš Kopecký v pracovním táboře

Povolání k nástupu do pracovního tábora v Bystřici na Benešovsku obdržel Kopecký v roce 1944. Jeho maminku však potkal mnohem krutější osud. Jako Židovku ji poslali do Osvětimi. To nikdy neodpustil svému otci. Byl přesvědčený o tom, že kdyby se s ní nerozvedl, umístili by ji do Terezína, kde by měla mnohem větší šanci na přežití. Stejný osud měl potkat i Kopeckého, ale nakonec se tomu dokázal vyhnout.

Ani v Bystřici to však nebylo nic s medem. Velitelem tam byl esesácký důstojník Ernest Maurer, který měl nechat v dubnu 1945 psy roztrhat nemocného studenta Iva Geringera. A důvod? Pokus o útěk.

Boj Miloše Kopeckého s maniodepresí

V Miloši Kopeckém se snoubily dvě osobnosti. Ta první byla extrovertní a dokázala si nadělat spoustu přátel i nepřátel. Byla také svůdná a neváhala mít poměr s mnoha milenkami. Taky bytostně nesnášela žárlivost. Kopecký se nikdy před svými manželkami netajil tím, že je nevěrný.

Druhá osobnost byla introvertní a ovládaná neviditelným „démonem” zvaným maniodeprese. Tu ve svých denících herec přejmenoval na deppsi. Kvůli ní přicházel třeba pozdě do divadla. Někdy nebyl schopný ani vstát z postele. Naštěstí jej ale zachránila jeho výřečnost. Postupem času to však bylo horší.

Miloš Kopecký v ústraní

Po roce 1989 se Miloš Kopecký stáhl do ústraní. Přesto dokázal svou nemoc utajit. O tom, že chodí v Bohnicích na terapie, věděl jen jeho lékař a nejbližší rodina. V roce 1996 se ale hercův psychický stav prudce zhoršil. To si vyžádalo převoz do psychiatrické léčebny, kde také 16. února téhož roku zemřel. Bylo mu 73 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Miloš Kopecký

CSFilm: Svatby pana Voka

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články