Nabarvené ptáče: Z těchto scén vám zatrne, film zobrazuje brutální znásilnění lahví i pohřbení zaživa

Nabarvené ptáče: Z těchto scén vám zatrne, film zobrazuje brutální znásilnění lahví i pohřbení zaživa
Zdroj: se souhlasem České televize
Nabarvené ptáče je adaptace slavného románu Jerzyho Kosińskiho, který vyslal malého chlapce na odyseu tvrdým venkovským prostředím, jenž je plné těch nejhorších lidských vlastností a každodenní brutality.Přípravy na natáčení trvaly dlouhých osm let: musely se získat práva, bylo také potřeba zredukovat sedmnáct verzí scénáře, a hlavně získat dostatek financí. Románovou předlohu Nabarveného ptáčete považuje Norman Finkelstein, autor knihy Průmysl holocaustu, za jeden velký podvod. Později vyšlo najevo, že Jerzy Kosiński se ve skutečnosti skrýval u bohaté rodiny. Nešlo tak o autobiografii.Natáčení zabralo 16 měsíců.+ 4 fotky+ 5 fotek

Snímek Nabarvené ptáče, absolutní vítěz filmových cen Českých lvů 2020, vznikl na motivy stejnojmenné knížky polského spisovatele Jerzyho Kosinského, který čtenáře neušetřil před vykreslením dobových zvěrstev. Režisér Václav Marhoul je pak sugestivně přenesl i na filmové plátno...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 03. 2021 13:29

Děj filmu Nabarvené ptáče: Rodiče chtějí svého syna uchránit od nevyhnutelné smrti, kterou s sebou přináší systematické vyhlazování Židů. Posílají jej k příbuzným do východní Evropy, protože život na venkově by měl chlapci poskytnout tolik potřebnou anonymitu. Jeho teta však náhle umírá a malý Joska se musí naučit protloukat sám, v drsném světě plném předsudků, pověr a násilí. Na film Nabarvené ptáče se můžete podívat dnes ve 22:20 na ČT1.

Znásilnění lahví

Snímek Nabarvené ptáče budil už od začátku kontroverze kvůli míře zobrazovaného násilí a drastičnosti. Na festivalové projekci v Benátkách jedna novinářka řekla, že to nemá zapotřebí, načež se zvedla a demonstrativně opustila promítání. Došlo k tomu v průběhu scény znásilnění vesnické nymfomanky v podání herečky Jitky Čvančarové. Ta sama přiznala, že šlo o vskutku drsnou scénu, přestože nebyla ukázána do detailů a mířilo se víc na divákovu představivost. Hlavní roli v ní totiž sehrála skleněná láhev.

„Je to druh šílené role, po které žádná herečka netouží. Určitě to byla nejšílenější role, kterou jsem hrála, a myslím, že to už nic nepřekoná,” svěřila se deníku Blesk. Podobně ve filmu nedopadla jen Čvančarová, ale i její kolegyně Denisa Pfauserová. Ve filmu ztvárnila ženu, kterou napadnou kozáci. „Během natáčení nebylo těžké se do role vcítit, slzy tekly samy,” prozradila.

Ikonická scéna s krkavci

Fotka s hlavním hrdinou Joskou, kterému ze země kouká jenom hlava a má před sebou poměrně hladově vyhlížejícího krkavce, obletěla snad skoro celý svět. Pochází z jedné z nejsilnějších scén filmu. Jak se tuto velmi nepříjemnou situaci podařilo natočit? „Hodně mi pomohl pomocný režisér Tomáš,” řekl Petr Kotlár, představitel Josky, pro Novinky.cz.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený 陳威駖 (@realists1998)

„Nebylo to vidět, ale byl tam zahrabaný se mnou, abych se nebál. Krkavci byli drženi na provázku, aby na mě jenom koukali, jeden se jim však utrhl a vlítnul mi přímo na hlavu. Tehdy jsem se opravdu vylekal.” Není tak divu, že v jednu chvíli toho bylo na něj už moc a utekl. Nakonec jej našli schovaného za stromem.

Zoofilie i vydloubnuté oči

Kromě výše uvedeného nabízí Nabarvené ptáče i další hodně těžko stravitelné věci, mezi které patří týrání zvířat (zapálení fretky), zoofilie, pedofilie a vraždy dětí, co bylo donedávna v kinematografii velké tabu.

Film může u někoho vyvolat i otřes, jenž obyčejně trvá několik hodin nebo dní. Projevuje se zejména poruchami spánku,” zkonstatoval pro Blesk psycholog Jan Kulhánek.

Zdroje informací:

Česká televize: Nabarvené ptáče

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články