Nebezpečné natáčení komedie Ostrov: Tábor Jany Plodkové si oblíbily obří stonožky, režisér to před ní raději tajil

Jana Plodková, Jiří Langmajer, film Ostrov
Zdroj: Se souhlasem CinemArt
Ostrov: V české komedii představují Jana Plodková a Jiří Langmajer pár, který se připravuje na rozvod. Záhy ovšem ztroskotají na opuštěném ostrově a jsou nuceni spolupracovat, aby přežili. Změní to nějak jejich vztah?Jana Plodková získala roli Alice díky působivým kamerovým zkouškám.Herečka nebyla v pralese poprvé, jen nejezdila do Asie. Thajsko jí velmi učarovalo. Našla tam inspiraci i klid.Ač byly podmínky během natáčení dobrodružné komedie Ostrov velmi náročné, dle režiséra Rudolfa Havlíka oba herci spolupracovali naplno.+ 20 fotek+ 21 fotek

Jana Plodková a Jiří Langmajer coby rozhádaný pár, který ztroskotá na opuštěném exotickém ostrově? V českém prostředí relativně nové téma zpracoval režisér Rudolf Havlík, který má za sebou Prezidentku nebo dvojici filmů Po čem muži touží. Jeho novinka se jmenuje Ostrov.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 02. 2023 11:00

Ostrov: Někdy může dovolená skončit tak, že se svým protějškem nechtěně skončíte na opuštěném ostrově, kde platí jen jedno pravidlo. Pokud chcete přežít, musíte se zase naučit tomu druhému naslouchat. Jiná možnost neexistuje. Dobrodružnou komedii Ostrov s Jiřím Langmajerem a Janou Plodkovou uvedla do českých kin společnost CinemArt 2. února.

Dovolená s Jiřím Langmajerem

Představte si, že jste se svým manželem na dovolené v luxusním exotickém resortu a on vám najednou sdělí, že se chce rozvést. Totéž zažije i Alice (Jana Plodková) s Richardem (Jiří Langmajer). Alice je samozřejmě zaskočená a otrávená, takže chce ihned odjet domů. Richard jí vyhoví a sežene nákladní letadlo, které však ztroskotá na opuštěném ostrově uprostřed oceánu. Nechtěně tak mají dost času si vše vyříkat. Jak vůbec ale takový nápad na film vznikl?

Paradoxně taktéž na dovolené. Režisér a scenárista Rudolf Havlík ji trávil shodou okolností s Jiřím Langmajerem a přemýšlel, že by rád konečně natočil dobrodružný film. Stačilo už jen najít vhodného producenta. Když se tak stalo, začal psát příběh o dvou lidech, kteří se ocitli v nesprávný čas na nesprávném místě.

Tajemství natáčení filmu Ostrov

Natáčení na nádherném ostrově může vypadat jako jedna velká sranda, ve skutečnosti to bylo ale naopak. „Byla to nekonečná každodenní dřina," prozradil Havlík. „Nejen že jsme museli reagovat na proměnlivé počasí, jednou nás museli odtáhnout před gigantickou bouří. Z táborů jsme také museli každodenně vyhánět obří stonožky scalapandry. Jsou dlouhé 40 centimetrů a umí vylézt na strom a chytit si netopýra za letu."

Není divu, že o tom režisér raději před Janou Plodkovou mlčel. Stonožky totiž velmi rády šplhaly na strom, pod nímž měla herečka tábor. To ale ještě nebylo zdaleka vše. Na pláži a v džungli také na štáb "čekali" štíři, hadi, pijavice, obří pavouci a varani. Každý den si všichni lidé přítomní na natáčení museli dávat velký pozor, na co sahají a kam šlapou.

Letecká havárie Langmajera a Plodkové

Mezi nejpůsobivější scény filmu patří bezesporu ztroskotání letadla. Když to ale režisér Havlík sdělil producentovi, ten si ťukal na čelo, že se zbláznil. Přece jenom neměli takové finanční možnosti jako třeba Američané. Nakonec se to ale podařilo, práce na scéně však zabraly celý rok. Nejprve se točily scény s reálným letounem, Langmajerem a Plodkovou v České republice. Let a samotná katastrofa pak vznikly v postprodukci s modelem letounu.

Západ slunce a bouřková mračna, tak typická pro Jižní Pacifik, se přetáčela snad devadesátkrát. Chtělo to natočit ty nejlepší podklady. Stálo to ale nakonec za to. „Temná mračna na obzoru, jimiž prosvítá slunce, patří mezi to nejkrásnější na celém světě," dodal režisér Rudolf Havlík.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ostrov (film, 2023)

Cinemart.cz: Dobrodružná komedie Ostrov se představuje

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články