Nejhorší české pohádky aneb Jak Karel Gott a Zdeněk Troška trýznili diváky

Nejhorší české pohádky aneb Jak Karel Gott a Zdeněk Troška trýznili diváky
Zdroj: se souhlasem TV Nova

Česká pohádka je pojem a nejen u nás. Tři oříšky pro Popelku, Tři veteráni nebo Šíleně smutná princezna jsou dnes již klasiky. Na opačné straně pak stojí pohádky, které diváky spíše nakrkly...

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 26. 12. 2021 15:00

Natočit pohádku tak, aby zaujala děti i dospělé, a když třeba navíc vznikla v režimu, který svobodné tvorbě nepřál, není jednoduché. Někdy se to filmařům povedlo, jindy ne. Pojďme si ukázat pohádky, které v televizním programu raději nehledejte.

Jiří Pomeje a pohádka Jestřábí moudrost

V roce 1989 vznikla česko-polská pohádka Jestřábí moudrost o pyšném králi, který vyslechne děsivou kletbu - jednoho dne proti němu pozvedne meč jeho syn. Nechá proto potomka zabít, ale nedopadne to podle jeho plánů... Z českých herců se zde objevili Nela Boudová, Jiří Pomeje a Markéta Hrubešová. A autorem hudby je Jiří Stivín. To věru nezní zle. Ovšem diváci to vnímají trochu jinak.

Vidět Jirku Pomeje sundat klackem třicet maníků s mečem? K nezaplacení..." píše na filmovém webu ČSFD.cz uživatel Carlossss. A jeho kolega sud dodává: „Z herců jsou tu na jedné straně nádherně démonický Ladislav Lakomý a typově přesný Jiří Pomeje (!), na straně druhé nevýrazný Grzegorz Emanuel a Markéta Hrubešová, nepřipomínající cudnou princeznu ani z pendolina (dokonce ani z jejich půvabů tentokrát nemáme nic)."

Pověst nepovedeného filmu provází i pohádku Veverka a kouzelná mušle (1988). Byť ji natočila Věra Plívová-Šimková, která má na kontě klasiky jako Páni kluci nebo Krakonoš a lyžníci, s Veverkou šlápla vedle. Divákům často vadí depresivní vyznění snímku, hlavní hrdinka se totiž vyrovnává se smrtí milovaného dědečka. „Tak takovou ptákovinu jsem už dlouho neviděl. Pro nikoho, o ničem a hlavně k ničemu. Jedna hvězda z lítosti," píše třeba spiritus. Jeho kolega willis to považuje až za halucinogenní a téměř nekoukatelné.

Zdeněk Troška a Karel Gott

Od začátku 90. let se ukazuje, že kvalita žánru lehce kolísá až klesá. Třeba pohádka Když draka bolí hlava z roku 2018 sice měla Karla Gotta, ale bohužel se moc nepovedla. Na ČSFD.cz patří počin Dušana Rapoše mezi nejhůř hodnocené filmy vůbec. Podobně špatně si vedla i Saxána a Lexikon kouzel z roku 2011. Jde o nejhorší a bohužel i poslední snímek fenomenálního Václava Vorlíčka, který nám dal Dívku na koštěti a Tři oříšky pro Popelku.

Pokud jde o tvůrce, který zarputile točil pohádky, přestože se divákům moc nelíbily, můžeme jmenovat Zdeňka Trošku, jehož Strašidla (2018) jsou považována spíše za reklamní nosič, v němž nic nedává smysl. „Znásilněná kočka, která je vlastně dámou v letech, kocourem od vedle byl asi nejabsurdnější moment české kinematografie, který jsem kdy viděl," píše Malarkey.

A Zdeněk Troška podruhé - Z Pekla štěstí 2 (2001). Pokračování úspěšné pohádky uvede TV Nova ve čtvrtek o 11:40. A bohužel u toho opět byl i Karel Gott, tentokrát v roli pekelníka. „Znásilnění těch zbytků co bylo na jedničce ještě dobré. Ze všeho nejhorší je jak deb*lní je Markýta s Honzou. I když oni byli naivní již v jedničce, ale tentokrát tomu vážně nasadili korunu. Troška si zřejmě myslí, že být hodným, znamená být blbým," píše třeba Eliott.

Zdroje informací:

ČSFD.cz: Jestřábí moudrost, Veverka a kouzelná mušle, Když draka bolí hlava, Z pekla štěstí 2, Strašidla

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články