Libuše Šafránková: Nejkrásnější princeznu v dětství šikanovali kvůli povolání milovaného tatínka

Libuše Šafránková: Nejkrásnější princeznu v dětství šikanovali kvůli povolání milovaného tatínka
Zdroj: se souhlasem České televize
Tři oříšky pro Popelku: Notoricky známý příběh o skromné dívce, která si nakonec získá srdce prince, je patrně nejslavnější česká pohádka. Tři oříšky pro Popelku natočil v roce 1973 režisér Václav Vorlíček a snímek si zamilovali diváci nejen v Česku a v Německu, ale také v severských zemích, kde jej rok co rok na Vánoce opakují.V hlavních rolích pohádky Tři oříšky pro Popelku se představili Libuše Šafránková jako Popelka a Pavel Trávníček jako princ. Trávníček byl ale předabován, namluvil ho Petr Svojtka.O kostýmy pohádky Tři oříšky pro Popelku se postaral výtvarník Theodor Pištěk. Vzpomínal na to, jak špatně se mu tehdy vybíraly látky. Na ty nejlepší měly totiž nárok jen manželky největších pohlavárů KSČ.+ 5 fotek+ 6 fotek

Libuše Šafránková se vyznačovala jemným dívčím vzhledem a velmi kultivovaným hereckým projevem. V životě to ale neměla lehké. Problémy ji provázely již od dětství. Jejímu okolí vadilo, že tatínek je varhaník.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 12. 2021 11:00

Libuše Šafránková (7. 6. 1953 – 9. 6. 2021) byla česká filmová, televizní a divadelní herečka. Do paměti diváků se navždy zapsala jako Popelka, její filmografie ale čítá také komedie a dramata. V roce 2008 vyhrála cenu České televize “Hvězda mého srdce”. Před šesti lety jí byla udělena medaile Za zásluhy I. stupně. Šafránková proslula také ztvárnění princezen a (ne)obyčejných dívek v pohádkách. Na její patrně nejslavnější roli se můžete podívat 24. prosince, kdy ČT 1 uvede ve 20:30 Tři oříšky pro Popelku.

Otec Libuše Šafránkové

Podle deníku Šíp.cz se měla budoucí slavná herečka stát jako malá dívka terčem posměchu svých vrstevníků. Její otec Miroslav Šafránek byl varhaníkem a toto povolání se tehdy netěšilo příliš velké oblibě a úctě. Kdykoli prošla kolem dětí, pokřikovaly na ni “varhaníkova dcera.”

O nic lepší to nebylo ani po nástupu na základní školu. Její učitelka totiž neměla ráda, když někdo nechal na talíři zbytky. „Lila si do kapsy rajskou polévku, aby ji nemusela jíst. Vešel se tam k její spokojenosti třeba i celý talíř,” napsala v knize Ghetto vyvolenců Zuzana Maléřová. Libuše raději zvolila tento způsob, než útěk ze školy, který si zase oblíbila její sestra Miroslava.

Dokázala se obrnit

Možná za to mohla šikana v dětských letech, každopádně se herečka v dospělosti obrnila. Libuše Šafránková nikdy netoužila po tom, aby plnila přední stránky bulvárů. Jinými slovy, nenechala se sebou zametat. Pečlivě si hlídala, kde se objevuje její jméno. Vyhrála kupříkladu soud kvůli pomluvám, že holduje alkoholu. Smůlu měl i německý podnikatel, který na obaly čokolád použil fotku z pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Rodina Libuše Šafránkové

Její tatínek Miroslav Šafránek zemřel v pouhých šestapadesáti letech na otravu krve. Byl to pořádný šok. Z jeho smrti se nikdy nevzpamatovala. „Nepřebolí to,” říkávala herečka. Její maminka Libuše odešla na onen svět v šestasedmdesáti. Potýkala se vážnými zdravotními potížemi po dopravní nehodě. Herečce tak zůstala pouze sestra Miroslava.

Ona sama však byla nemocná a do poslední chvíle to tajila. Zřejmě se jí vrátila rakovina plic. V posledních letech přestala komunikovat s okolním světem a raději vůbec nevycházela z domu. Když byla spatřena, jak vchází na onkologické oddělení, zachvátila její fanoušky panika. Snažila se je uklidnit slovy, že se chystá natáčet nový film a ať jí lidé drží palce. Bohužel už k tomu nikdy nedošlo...

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Libuše Šafránková 

Česká televize: Libuše Šafránková - Neobyčejné životy

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články