Ladislav Chudík: Kvůli nemocné manželce pomýšlel na nejhorší, primář Sova mu zachránil život

Ladislav Chudík: Kvůli nemocné manželce pomýšlel na nejhorší, primář Sova mu zachránil život
Zdroj: se souhlasem České televize
Nemocnice na kraji města: Legendární seriál sleduje profesní i soukromý život lékařů a sestřiček z oddělení ortopedie.V Americe pouštěli na ambasádě seriál Nemocnice na kraji města lidem, kteří chtěli odjet pracovat do Československa.Soudruzi v SSSR seriál Nemocnice na kraji města moc dobře nepřijali. Nevěřili totiž, že by někde mohla taková nemocnice existovat.Herci ze seriálu Nemocnice na kraji města se jezdili inspirovat do nemocnice v Mostě, která byla tehdy nejmodernější v ČSSR.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kdo by neznal legendárního primáře Sovu v podání slovenského herce Ladislava Chudíka. Role v seriálu Nemocnice na kraji města mu doslova zachránila život. V soukromí totiž prožíval situaci, kterou by nikdo nepřál ani svému nejhoršímu nepříteli.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 02. 2022 10:30

Nemocnice na kraji města: Jeden z nejlepších seriálových počinů scénáristy Jaroslava Dietla, který nás provází osudy personálu ortopedického oddělení. Nesoustředí se však jen na jejich profesní život, ale i na ten soukromý. Slavný seriál Nemocnice na kraji města vysílá ČT 1 dnes v 16:25.

Nemocná manželka Ladislava Chudíka

Když se Ladislav Chudík ve Starém Smokovci oženil, bylo mu třiatřicet let a jeho manželka Helena byla o dva roky mladší. V té době pracovala jako redaktorka slovenské redakce Kulturní tvorby. Netušili však, co je brzy čeká. Helena začala trpět epileptickými záchvaty, které pomalu měnily její osobnost. „Jednou v noci, nad ránem, ještě za tmy, jsem uslyšel velký ruch. Pak jsem zjistil, že to byla rozbitá váza. Viděl jsem svoji ženu v takové podobě, že se mi málem zastavilo srdce. Byla nepříčetná. Položil jsem ji na gauč, kde spávala. Potom jsem zjistil, že byla počuraná a pokakaná, jak se lidové říká,” řekl Ladislav Chudík pro Blesk.

Lékař následně našel na Helenině mozku nádor. Kvůli neobvyklému tvaru jej ale nebylo možné plně odstranit. Operaci sice podstoupila, ale jakoukoli další léčbu zarputile odmítala. Zanedlouho se u ní rozvinula schizofrenie.

Nechtěná emigrace Ladislava Chudíka

V roce 1968 přiměla Helena svého muže k emigraci do Rakouska. Byla totiž přesvědčená, že se na ni lidé dívají skrz prsty. Ve Vídni dostal slovenský herec od ředitele Volkstheatru malou roli, ve které však moc neuspěl. Měl totiž problémy s němčinou. „Užil jsem si hanby, ale dostal jsem smlouvu na tři měsíce. To znamená šest tisíc šilinků, takže jsem se stal soběstačným,” cituje Ladislava Chudíka deník Aha.

Po měsíci pobytu v cizině jej však čekalo dojemné překvapení. Přijeli jej navštívit, a hlavně poprosit, aby se vrátil, jeho studenti, mezi kterými nechyběl Andrej Hryc či Juraj Kukura. „Bylo to jako poselství z nebe,” dodal Chudík. O návratu na Slovensko se radil i s Janem Werichem. Ten se mu to nesnažil vyvrátit. Řekl, že se každý musí rozhodnout sám za sebe. Budoucí primář Sova se tak domů vrátil po třech měsících od návštěvy studentů.

Ladislav Chudík v Nemocnici na kraji města

Helenin stav se neustále zhoršoval. Ladislavovi neustále nadávala a podezírala jej ze všeho možného i nemožného. Došlo to až do takového bodu, kdy začal slavný slovenský herec uvažovat o tom, že si vezme život. Pak ale přišla nabídka na Nemocnici na kraji města. Navíc se začal léčit u doktora Miroslava Plzáka.

Ten doufal, že díky natáčení přestane herec myslet na to nejhorší. I sám Chudík později přiznal, že kdyby nepřišla role primáře Sovy, skončil by v léčebně. V roce 1979 se manželé rozvedli. Měl jen dvě možnosti: přesvědčit ženu, aby se šla léčit, nebo odejít pryč. Jelikož Helena i nadále odmítala léčbu, zbyl už jen rozchod. O dva roky později zemřela. Jejím pohřbem tak pro Ladislava Chudíka skončilo více než dvacetileté období plné psychického vypětí a obav z budoucnosti.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Ladislav Chudík 

Česká televize: 13. komnata Ladislava Chudíka 

Idnes.cz: O návratu z emigrace jsem mluvil i s Janem Werichem, vzpomínal Chudík 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články