Nezkrotný Zdeněk Kryzánek: Podle Veřejné bezpečnosti byl smyslem jeho života alkohol, večírky a ženy

Bouřlivák Zdeněk Kryzánek: Když se opil, pronášel výroky nepřátelské vůči republice. Nakonec si odseděl 3,5 roku
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Bouřlivé víno: Může se jeden muž postavit partě vinařů, kteří v touze obchodovat na vlastní pěst naletí podvodníkovi, jenž využije jejich chamtivost?Ivě Janžurové se moc nechtělo do „neslušné“ koupací scény. Raději to přenechala dublérce.Bouřlivé víno byl poslední film, u jehož natáčení mohl Vladimír Menšík pít alkohol.Poznáte známé tváře na této fotografii z Bouřlivého vína? Je tam Jiří Hrzán, Vítězslav Jandák, Jan Kraus, Jan Kuželka a František Ringo Čech.+ 1 fotka+ 2 fotky

Film Bouřlivé víno láká diváky hlavně na Vladimíra Menšíka. V jedné z vedlejších rolí se ale objevuje neméně zajímavý Zdeněk Kryzánek. Byl to muž, který se musel vypořádat s komunistickým vězením i pomluvami od svých kolegů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 08. 2022 11:00

Bouřlivé víno: Předseda moravského vinařského družstva Michal Janák (Vladimír Menšík) je kritizován pro své zpátečnické hospodaření. Skupinka lidí chce totiž založit vlastní podnik, kde by pracovali na vlastní pěst a vydělávali na úkor státu. Na to, jak to dopadne, se můžete podívat v komedii Bouřlivé víno dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Zdeněk Kryzánek byl muž mnoha povolání

Kromě herectví vystřídal spoustu dalších zaměstnání. Pracoval jako výpravčí, stavební dělník a zámecký kastelán. K herectví ho to ale táhlo již od dětství. Během druhé světové války nastoupil na Pražskou konzervatoř, studium ale nikdy nedokončil. Po válce pak vystřídal hned několik divadelních angažmá.

Nesmíme však zapomenout ani na jeho spisovatelskou dráhuZdeněk Kryzánek napsal divadelní hru Oklamanci a biografii Paměti neposlušného herce, která však bohužel nevyšla.

Trable s policií

Dle webu Reflex byl Zdeněk Kryzánek 5. ledna 1959 zatčen. Prý na různých místech v Plzni pronášel výroky, jež byly nepřátelské vůči republice a jejímu demokratickému zřízení. Policie navíc vyslechla i jeho okolí. Od plzeňského režiséra Václava Špidly se dozvěděla, že je Kryzánek nespolehlivá a bezcharakterní osoba.

Koncem měsíce pak vedení plzeňského divadla napsalo na místní policejní stanici, kde sice potvrdilo, že je Zdeněk talentovaný herec, ale když se opije, není s ním k vydržení. Je výstřední a hlučný. Jinými slovy, je ho plná hospoda. Někdy se, dle Veřejné bezpečnosti, vrací domů až o druhé ráno, čímž tropí veřejné pohoršení.

Prospěchář a špion Zdeněk Kryzánek

Herce v hodnocení nešetří ani místní služebna VB. Prý je to prospěchář, který se rád nadřazuje nad své okolí a je velmi domýšlivý. Smyslem jeho života má být pití, noční život a ženy. To ale není to nejhorší. Svědčila proti němu totiž i kolegyně Helena Moserová. Měl se ji snažit získat pro protistátní činnost a výrobu filmu, kde by vystupovala tak, jak ji pánbůh stvořil.

Nakonec prý vše korunoval výrokem, že není žádný herec. Je to jen přetvářka, neboť je špion. Celou věcí měla být Moserová silně otřesena. Takové odhalení jistě nečekala. Jenomže to mělo jeden háček. Kryzánek se jí po chvíli svěřil, že si z ní dělal srandu. Přesto vyfasoval tři a půl roku nepodmíněně a pětiletý zákaz činnosti.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Zdeněk Kryzánek

Echo24.cz: Ženy, pití, noční život. Známí donášeli na herce Kryzánka

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články