Něžný barbar: Všichni tři hrdinové zemřeli za podivných okolností

Něžný barbar: Všichni tři hrdinové zemřeli za podivných okolností
Zdroj: TV Seznam
Film Něžný barbar vznikl na motivy autobiografického románu Bohumila Hrabala.
Pojednává o přátelství třech umělců, kteří vedou nekonečné debaty o životě a umění.
Ve skutečnosti je smrt všech třech umělců zahalena oparem tajemství.
Bolek Polívka získal za svou roli ocenění na Dnech českého a slovenského filmu v Bratislavě.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Film Něžný barbar vznikl na motivy autobiograficky laděné knihy spisovatele Bohumila Hrabala. Figurují v ní tři postavy – on a jeho dva kamarádi, Boudník a Bondy. Všichni tři však zemřeli za podivných okolností. Skoro to vypadalo, jako by odchod z tohoto světa plánovali společně. Je něco takového možné?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 11. 2020 16:00

Na komediální drama Něžný barbar se můžete podívat dnes ve 20:00 na TV Seznam. Naivismus jako životní postoj. Povrchnost, bohémství i nikdy nekončící diskuze o umění a životě. A to vše zasazeno do libeňské periferie padesátých let. I o tom je filmové zpracování Hrabalovy knihy z roku 1973. 

Dělník umělec 

Prvním z party byl Vladimír Boudník. Vyučil se nástrojářem, poté byl totálně nasazen. Po válce se uchytil v ČKD jako dílenský rýsovač. Po večerech se však z něj stal skutečný umělec. Buď maloval na zdi ve svém okolí, nebo vytvářel na strojích díla, řadící se do explosionalismu, což byl umělecký směr, který sám založil. 

Jeho skon byl bizarní stejně jako on sám. Údajně pil jen pivo a po troškách uzobával chleba. Snažil se prožívat utrpení na všech frontách, neboť před svou smrtí trpěl těžkou uměleckou krizí. Našli ho oběšeného na klice. Sebevražda? Nešťastná náhoda? Historik umění Jindřich Chalupecký nabídl jiné vysvětlení: „Šlo o strangulaci, přiškrcení, což je jednou z praktik sebeukájení.“

Pozvání ze záhrobí 

Jako druhý zemřel spisovatel Bohumil Hrabal. Tohoto významného spisovatele není nutno dlouze představovat. Stal se nejpřekládanějším autorem 20. století. Spousta jeho románů byla přenesena na stříbrné plátno. Kupříkladu Ostře sledované vlaky, Postřižiny, Skřivánci na niti či Slavnosti sněženek. 

Hrabal nezemřel doma, ale v Nemocnici na Bulovce. Po smrti své manželky to s ním začalo jít z kopce. Uzavřel se do sebe a dny trávil se svými kočkami na chatě. Když vypadl z pátého patra nemocnice, rozdělili se lidé na dva tábory. Jedni tvrdili, že šlo o nehodu, když krmil holuby. Profesor Dungl však tvrdil, že šlo o sebevraždu. Hrabal byl ten den bez nálady a tvrdil, že ho k sobě na hřbitov zve jeho kamarád Karel Hlaváček. Lékař musel odjet na poradu, ale slíbil mu, že si o tom promluví. Když se vracel zpět, viděl už jen, jak prozaikovo tělo padá tři metry od něj na cestu. 

Upálil se

Jako poslední zemřel Zbyněk Fišer alias Egon Bondy. Ten se věnoval básním, próze a filozofii. Byl také velkou inspirací pro český underground. Když se rozdělilo Československo, naštval se a odstěhoval do Bratislavy. K jeho skonu přispěla cigareta. Usnul a cigaretu upustil na pyžamo, to se po chvíli vznítilo.  

V nemocnici svým zraněním podlehl. Ve své závěti však dříve napsal, že nechce, aby byla jeho smrt medializována. Dle jeho přátel a rodiny se jednou pokusil o sebevraždu, což bylo zřejmě zapříčiněno užíváním drog a pobytem na psychiatrii. Lehl si tehdy na koleje a usnul. Jenomže když se probudil, zjistil, že je výluka a vlaky jezdí po druhé koleji.  

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Bohumil Hrabal, Egon Bondy, Vladimír Boudník 

 

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články