Pianista: Adrien Brody obětoval pro svou roli doslova vše. Film se navíc točil na jednom z nejtragičtějších míst světa

Pianista, Roman Polanski. Brody
Zdroj: TV Nova
Pianista je francouzsko-německo-polsko-nizozemský dramatický film, který v roce 2002 natočil režisér Roman Polanski. Film Pianista je příběhem Wladyslawa Szpilmana, skvělého pianisty a uznávaného interpreta Chopinových skladeb.Polsko je napadeno německými vojsky, která brzy přicházejí i do jeho hlavního města Varšavy. Téměř okamžitě jsou uplatněny tvrdé restrikce vůči zdejší židovské komunitě.+ 2 fotky+ 3 fotky

Existují dva typy herců. Jedni svou roli “pouze” zahrají, ti druzí se do své postavy vcítí natolik, že se stanou jedním tělem. A to platí i pro Adriena Brodyho. Kvůli filmu Pianista doslova trpěl. Navíc se zbavil skoro všeho majetku.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 10. 2020 16:00

Máte rádi válečná dramata? Tak to se dnes podívejte ve 20:00 na Nova Cinema, kde dávají Pianistu. Je to příběh o nadaném hudebníkovi, Wladyslawovi Szpilmanovi, kterému do života zasáhnou tvrdé restrikce Němců. Nejen že musí nosit na oblečení Davidovu hvězdu, ale také se musí vypořádat se zmenšujícím se majetkem. Jeho rodina je nucena vše rozprodat. Nejhorší situace však nastane, když se mají všichni Židé nastěhovat do Varšavského ghetta.

Dřina korunována Oscarem

V některých případech se dřina opravdu vyplácí. Pro Brodyho nebyla příprava na roli Wladyslawa Szpilmana procházkou růžovým sadem. Naopak, stála ho mnoho úsilí. Musel zhubnout celých čtrnáct kilogramů. Jak to dokázal? Po dobu šesti týdnů konzumoval pouze vařená vejce, k obědu si dal trošku kuřete a k večeři rybu s dušenou zeleninou. Víceméně vše, co v sobě nemá moc tuku.

Život v ghettu se totiž na jeho obyvatelích podepsal. I když je tady ve filmu jedna nesrovnalost. Sice se o tom žádný záznam ani důkaz nedochoval, ale říká se, že Szpilmanova rodina byla odvedena do koncentračního tábora Treblinka, kde byli všichni zavražděni. Ať už to bylo tak, či onak, herec Adrien Brody získal za svůj výkon Oscara. Stal se tak nejmladším držitelem této sošky.

Hra na klavír

Brody je, stejně jako Szpilman, židovského původu. Herectví má v krvi, neboť se narodil do umělecké rodiny. A právě díky vrozenému talentu se z něj stal postupem času jeden z nejrespektovanějších herců jeho generace. Co však neuměl, byla hra na klavír. Tu si musel pilně nastudovat. Chtěl totiž, aby bylo na kameře vidět, že skutečně “hraje”.

Přestože se naučil hrát opravdu dobře, ve finále nevidíme jeho ruce, ale ruce polského klavíristy Janusza Olejniczaka, který se kromě hudby věnuje také pedagogice a herectví. Na klavír začal hrát v šesti letech., dostalo se mu klasického hudebního vzdělání a podařilo se mu vyhrát i několik mezinárodních soutěží.

Všechno musí pryč!

Kromě drsné a těžké fyzické přípravy se Brody vžil do své postavy i po psychické stránce. Zbavil se tak všeho, co doposud považoval za zcela normální. Přesně jako Wladyslaw. Přestal se dívat na televizi, protože ani Židé v ghettu neměli přehled o aktuálním dění. Prodal také své auto a zbavil se bytu. Jinými slovy všeho, co se považuje za soukromý majetek.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Pianista

Wikipedia.cz: Adrien Brody

Wikipedia.pl: Janusz Olejniczak

TV Nova: Pianista

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články