Pohádkový princ Bajaja: Ivan Palúch ve skutečném životě nebojoval s drakem, ale s exmanželkou a komunisty

V původní verzi pohádky bojoval Bajaja se třemi draky. Ve filmovém zpracování byl drak jenom jeden, přidal se však nový zloduch, a to Černý princ.
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Princ Bajaja: Mladý princ Bajaja (Ivan Palúch) se po smrti rodičů vydává do světa. Tam potká mluvícího koně a zamiluje se do princezny Slavěny (Magda Vašáryová). Ivana Palúcha nadaboval herec Petr Štěpánek. Pohádka Princ Bajaja se natáčela na zámku Hrubá Skála.Dračí monstrum měřilo třicet šest metrů.+ 1 fotka+ 2 fotky

V pohádkovém světě si princ Bajaja v podání Ivana Palúcha vedl skvěle. Vždyť porazil i samotného draka. Jak to ale vypadalo v soukromém životě slovenského herce? Jaký doopravdy byl a kvůli čemu neměl klidné spaní?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 12. 2022 08:30

Princ Bajaja: Mladý princ Bajaja (Ivan Palúch) se po smrti rodičů vydává do světa. Během svého putování se seznámí s mluvícím koněm a zamiluje se do princezny Slavěny (Magda Vašáryová). Aby ji získal pro sebe, začne pracovat jako zahradník. Když se ale o princeznu později začne zajímat hrozivý drak, je na čase odhalit svou pravou identitu. Na klasickou pohádku Princ Bajaja se můžete podívat dnes v 11:00 na TV Nova.

Ivan Palúch očima Magdy Vášáryové

Slovenská herečka Magda Vášáryová, která ztvárnila princeznu Slavěnu, zavzpomínala, že Ivan Palúch byl pěkný bouřlivák. „Měl neuvěřitelnou energii, už od rána jezdil na neosedlaných koních, vyprávěl vtipy, sám se u nich nejhlasitěji smál a potom flámoval až do hluboké noci. Připadal mi nezničitelný,“ vzpomínala Vášáryová na kolegu, který byl na druhou stranu schopen citlivě pomoci svému partnerovi během natáčení.

Během období normalizace se ocitl v hledáčku Komunistické strany. Téměř ho donutili přerušit skvěle nastartovanou kariéru, kdy mu chodily nabídky i na účast v zahraničních filmech. Palúch byl příliš svérázný a populární. Znal se prý osobně s francouzskou legendou Annie Girardot i britským hudebníkem Mickem Jaggerem. Když se herec vrátil z festivalu v Cannes přišel o pas a tím mu skončila mezinárodní kariéra.

Ivan Palúch přišel o životní lásku a dceru

Velkou láskou Ivana Palúcha byla primabalerína Blanka Modrá. Vzali se a narodila se jim dcera. Šťastné dny však brzy pominuly. Jednoho dne se Blanka sebrala a i s dítětem utekla do Rakouska. On za nimi samozřejmě nemohl, psal se rok 1973. Bral to jako velkou křivdu. Nikdo se ho na nic nezeptal...

Dceru znovu uviděl až v po sametové revoluci. Není divu, že dlouho pomýšlel na to nejhorší. Nemohl hrát ani pracovat jako dělník, komunisté mu všechno zakázali. Ze dna mu pomohla až druhá manželka, se kterou měl dva syny.

Návrat Ivana Palúcha

Populární slovenský herec Ivan Palúch zemřel v roce 2015. V nemocnici v Martině podlehl potížím spojeným s plícemi. Přesto se nedávno vrátil na plátna kin. A to díky synovi Martinovi, který o něm natočil dokument. Podle anotace je to osudový příběh o lásce, zradě, vnitřní svobodě, pravdě a kinematografii. Snímek s názvem Odpočítavanie - posledný film Ivana Palúcha měl na Slovensku premiéru v listopadu 2022.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Ivan Palúch

Lidovky.cz: Zemřel slovenský herec Ivan Palúch, filmový princ Bajaja

Bystricoviny.sk: Syn nakrútil film o slávnom otcovi – dokument o hercovi Ivanu Palúchovi prichádzá do kín

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články