Trpký osud Miroslava Moravce: Se synem Prokopem se nestihl usmířit ani do své smrti

Miroslav Moravec z filmu Pumpaři od Zlaté podkovy: Po vyhazovu z divadla přišel i o byt, podlehl rakovině plic
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Film Pumpaři od Zlaté podkovy (1978) se inspiroval skutečným zločinem rozkrádání na benzínce.Jiří Bartoška si veškeré automobilové honičky obstaral zcela sám. Kaskadéra neměl.Hláška „karate je svinstvo“, kdy Jiří Krampol promáčkne kolenem taxikáři kapotu auta, již zcela zlidověla.Kouření na benzínce? Ano, ale povolené bylo jen pro Jiřího Bartošku.+ 1 fotka+ 2 fotky

Charismatický herec Miroslav Moravec, kterého si můžeme připomenout ve filmu Pumpaři od Zlaté podkovy, byl také mistrem dabingu. Mluvil za Jeana Maraise nebo Telyho Savalase. Na veřejnosti působil spíše rázným dojmem, v soukromí ho však stíhala jedna rána za druhou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 09. 2022 11:00

Pumpaři od Zlaté podkovy: U jednoho benzínového čerpadla pracuje vykutálená parta. Díky dobře propracovanému systému dokáží část zisku odklonit do svých kapes. Pan Dvořák (Václav Lohniský), jako jediný ze zaměstnanců, se však toho nehodlá zúčastnit a odejde. Na jeho místo nastoupí mladík Zdeněk Černý (Jiří Bartoška), který bude záhy chtít svůj podíl. Na drama Pumpaři od Zlaté podkovy se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Miroslav Moravec a jeho neshody s Martinem Stropnickým

V Divadle na Vinohradech působil Miroslav Moravec dlouhých osm let. Pak ale na místo ředitele nastoupil Martin Stropnický a herci sdělil, že pro něj již v souboru není místo. Moravec si byl jistý, že tuto potupu ustojí, jenomže po pár chvílích ho Stropnický dorazil.

Řekl mu totiž, aby u sekretářky nechal na sebe kontakt, kdyby náhodou... V tu chvíli měl sto chutí skočit mu po krku. „Jako by zapomněl, že já jsem byl jeden z těch, kteří ho po jeho skončené politické kariéře pomáhali dostat zpět do divadla,” svěřil se herec.

Dům hrůzy Miroslava Moravce

Herec neměl spor pouze se Stropnickým, ale podle Blesku se nepohodl ani s majitelem bytu, který si pronajímal na Smíchově. Miroslav Moravec měl na nájemném dlužit přes čtyřicet tisíc. Když pronajímateli došla trpělivost, vstoupil do bytu s exekutorem. Na to, co uvidí, ovšem nebyl vůbec připraven.

V bytě prý byl obrovský nepořádek. Škody na neudržované garsonce vyčíslil až na 400 000. Herec se bránil tím, že musel nečekaně na další operaci kyčle. A domácí mu kvůli měl tomu znemožnit vstup do bytu. To ho otrávilo, a tak se rozhodl od ledna roku 2008 neplatit nájemné.

Syn Miroslava Moravce

Poslední léta Miroslava Moravce poznamenal špatný vztah se synem Prokopem. Jednu dobu prý spolu ani nemluvili. A i když se to mezi nimi pomalu zlepšovalo, k usmíření nikdy nedošlo. Miroslav Moravec zemřel 29. března 2009, podlehl rakovině plic, kterou tajil i před svými nejbližšími.

Špatný vztah se synem Prokopem se projevil na jeho pohřbu. Prokop se i s maminkou Mílou raději stáhl do ústraní. Nepozdravil ani tátovy sestry. Detaily jejich sváru nejsou známé. Předpokládá se však, že se rodina dělila na dva tábory. Jeden šel za rodinou Prokopovy maminky, druhý zamířil za Moravcovými sestrami.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Miroslav Moravec 

Dvojka.rozhlas.cz: Úžasné životy: herec Miroslav Moravec podle Olgy Wallo

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články