Řada nešťastných příhod s Jimem Carreym: Autor dobrodružství tří sirotků nesnášel knihy pro děti

Řada nešťastných příhod s Jimem Carreym: Autor dobrodružství tří sirotků nesnášel knihy pro děti
Zdroj: se souhlasem Paramount Network
Řada nešťastných příhod: Baudelairovi se kvůli požáru ocitnou bez střechy nad hlavou. Jsou proto odvezeni ke vzdálenému příbuznému knížeti Olafovi (Jim Carrey), který jim však nechce pomoci. Ve skutečnosti prahne po jejich dědictví.Postavu Sunny si zahrály jednovaječná dvojčata Kara a Shelby Hoffmanovy.Meryl Streep přijala roli ve filmu Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod jen díky své dceři, jenž navrhla secesní image Josefíny.Scénář filmu Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod vychází z prvních tří knih série.+ 1 fotka+ 2 fotky

Ač je snímek Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod určen primárně pro dětské diváky, dokáže svou pochmurnou atmosférou zapůsobit i na dospělé. A jak by ne, když jejich autor Daniel Handler se nechal inspirovat jednou z nejtragičtějších postav 19. století.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 01. 2022 11:00

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod: Když tři mladí sourozenci Baudelairovi kvůli požáru rodiného sídla osiří, ujme se jich vzdálený příbuzný hrabě Olaf (Jim Carrey). Ten však ve skutečnosti není žádný dobrodinec, ale zákeřný muž, který baží po dědictví Baudelairových. Na film Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod z roku 2004 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Paramount Network.

Prokletý básník Charles Baudelaire

Zní vám příjmení sirotků povědomě? Máte pravdu. Daniel Handler je pojmenoval po francouzském básníkovi Charlesi Baudelairovi, který žil v 19. století. Jeho život byl stejně bezútěšný. Byl to první z řady z takzvaných prokletých básníků. Mezi jeho nejslavnější díla třeba sbírka Květy zla.

A jaký byl tedy jeho život? Pěkně bouřlivý. Stýkal se s pařížskou bohémou. Utrácel peníze z kapesného od rodičů a nadělal spoustu dluhů. Kvůli nevázaným sexuálním stykům onemocněl pohlavní chorobou. Od roku 1843 začal experimentovat s drogami. Závislosti na nich se již nikdy nezbavil. To vyústilo v psychické problémy projevující se stihomamem, depresemi a přeludy. Charles Baudelaire zemřel v roce 1867 ve věku 46 let. Příčinou úmrtí byl syfilis.

Dětské knihy jsou odpad

Daniel Handler žil dlouhou dobu v přesvědčení, že všechny knihy pro děti jsou buď fantasy, nebo pojednávají o sportu. Dlouho ho nelákalo takové dílo vytvořit. Přemluvili ho až v jeho vydavatelství. „Říkal jsem jim, že dětskou literaturu opravdu nesnáším, považuji ji za odpad,” nechal se slyšet.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Daniel Handler (@authordanielhandler)

Nakonec se uvolil přepracovat svůj neúspěšný devadesátistránkový gotický román pro dospělé, který začal psát už před lety. První čtení na veřejnosti ale nedopadlo dobře. Zúčastnili se ho i dva zaměstnanci knihkupectví, kteří na jeho vystoupení přišli jen proto, aby viděli, kdo stojí za tak “příšernou” publikací. Negativní reakce jej ale neodradily a během následujících let napsal dalších 12 knih.

Hrůzy rodičovství

Handler tvrdí, že právě rodičovství mu pomohlo vymyslet všechny hrůzy, které v jeho knihách potkaly trojici nebohých sirotků. A že je vylíčil skutečně sugestivně, dokládá i fakt, že jeho syn odmítá knihy číst z této série. Údajně se jich bojí.

Podle Guardianu měla v roce 2001 výhrady i skupinka učitelů ze základní školy v Georgii. Protestovali proti tomu, aby u nich autor ze svých knih předčítal. V jednom svazku totiž objevili náznak incestu a slovo sakra, které v rozčilení pronesl hrabě Olaf. Handlera to samozřejmě naštvalo, a tak později vymyslel cenu pojmenovanou po Lemony Snicketovi, což byl pseudonym, pod kterým napsal právě Řadu nešťastných příhod. Uděluje se knihovníkům, jenž odmítají odstranit ze sbírek “nežádoucí” knihy.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: A Series of Unfortunate Events

Mentalfloss.com: 11 Not-So- Miserable Facts About A Series of Unfortunate Events

Theguardian.com: Move over Harry Potter

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články