S čerty nejsou žerty: Vladimír Dlouhý potil kvůli krátké scéně krev

S čerty nejsou žerty: Vladimír Dlouhý potil kvůli krátké scéně krev
Zdroj: se souhlasem FTV Prima
S čerty nejsou žerty: Mladý čert Janek má do pekla odnést zlou Dorotu, která se snaží poctivého Petra, svého nevlastního syna, připravit o mlýn. Jenomže místo ní unese Petrovu hodnou babičku...Filmové peklo nebylo točené v ateliérech, ale v uměle vyhloubených pískovcových jeskyních blízko České Lípy. V současné době zde najdeme motorkářský klub s názvem Pekelné doly.Během natáčení pohádky S čerty nejsou žerty se do sebe skutečně zamilovali představitelé hlavních rolí Vladimír Dlouhý a Monika Pelcová.Několik čertů z pohádky S čerty nejsou žerty skončilo kvůli popáleninám v nemocnici.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Natáčení pohádky S čerty nejsou žerty se neslo ve znamení dřiny a také vysokého rozpočtu, který by se dal, paradoxně, označit za nekřesťanský. S čím se musel potýkat herec Vladimír Dlouhý a jak hluboko do kapsy si museli sáhnout tvůrci filmu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 12. 2020 16:00

Na pohádky S čerty nejsou žerty se můžete podívat dnes ve 20:15 na TV Prima. Chamtivá macecha připraví Petra o veškeré dědictví, které by měl dostat po svém otci. Ženě to ale nestačí a pošle Petra do vězení a na vojnu. Jedno však netuší – její nevlastní syn se spřáhne se samotným čertem.

Minuta a půl

Zdálo by se, že minutu a půl dlouhý záběr by zvládl snad každý, ale pro herce Vladimíra Dlouhého to znamenalo, že bude muset potit krev. Aby se mohl postavit četě vojáků, musel tvrdě makat v tělocvičně. Výcvik trval jedenáct dní, včetně dvaačtyřiceti hodin šermířského a zápasnického tréninku.

Ale to nebylo zdaleka vše. Ještě na něho čekalo několik hodin v koňském sedle, čemuž se ale nevyhnul ani Ondřej Vetchý. Naštěstí se vše vyplatilo a režisér Hynek Bočan si mohl oddechnout. Měl totiž opravdu velký problém prosadit Dlouhého do hlavní role. Ve svých šestadvaceti se některým lidem zdál příliš starý.

Vysoké náklady

Schválený rozpočet na natáčení pohádky S čerty nejsou žerty činil 7,2 milionů korun. Přesto tvůrci žádali další peníze. Také se uvažovalo nad tím, jak vytvořit peklo. To vyřešil architekt Zbyněk Hloch. Našel jednu jeskyni, která přesně odpovídala jejich požadavkům.

Když spolu s režisérem Bočanem dojeli na místo, zjistili, že prostory patří Rusům, kteří v jeskyni skladovali brambory. Ty se vyvezly pryč, bylo však ještě zapotřebí dořešit pyrotechnické efekty. Barrandov vzkázal, že na to nemá čas. Bočanovi tak nezbylo nic jiného než se spojit s vojenskými pyrotechniky, kteří mu rádi pomohli. Pekelné ohně vytvořili pomocí plamenometů a acetonu.

Hořící čerti

Ondřej Vetchý se neangažoval jenom na place, ale i v nemocnici. Když na něm začal hořet kostým, musel vyhledat lékařské ošetření. Klid neměl ani při vykonávání potřeby v lese. Našli ho tam totiž dva ruští vojáci. Ti začali křičet „Čort!“, Vetchý zase „Rusáci!“, načež se dali všichni na útěk. Po několika nehodách s ohněm se tak štáb rozhodl posílit požární ochranu. K dispozici také byla jedna sanitka.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: S čerty nejsou žerty

TV Prima: S čerty nejsou žerty

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články