Smutný osud Saši Rašilova staršího: Nikdo mu nevěřil, že je opravdu nemocný

Smutný osud Saši Rašilova staršího: Nikdo mu nevěřil, že je opravdu nemocný
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Herec Saša Rašilov starší, kterého si můžeme dnes připomenout ve filmu Rodinné trampoty oficiála Tříšky, patřil bezesporu mezi největší prvorepublikové komiky. Jeho záliba v humoru, a zejména v tom černém, se mu však pořádně vymstila.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 06. 2021 11:00

Děj filmu Rodinné trampoty oficiála Tříšky: Bývalý vrchní oficiál, nyní úředník bytového úřadu, Odon Tříška je svérázný muž, a hlavně rázná hlava rodiny, která vyžaduje dbaní na dobré mravy a pečlivou práci. Jednoho dne se ale zhroutí a musí se zotavit na dovolené, kterou však stráví s početnou rodinou... Na komedii Rodinné trampoty oficiála Tříšky se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Rašilovův život byl plný mystifikací

Prvorepublikový herec Saša Rašilov tvrdil, že pochází ze šlechtické rodiny, přičemž jeho celé jméno mělo být Wenzel Rasch rytíř von Hessen. S největší pravděpodobností šlo ale o mystifikaci. Ke šlechtě měl nejblíže jeho otec Anton Rasch, který pracoval jako správce kasina pro urozené panstvo v Celetné ulici. V roce 1909 se Rašilov vyučil typografem. Během první světové války se mu mělo podařit dokonale nasimulovat nervovou poruchu, a domů se vrátil už v roce 1916.

Poté se uchytil v kabaretu a divadle. Ve filmu se angažoval jen proto, aby získal větší finanční svobodu. Patřil mezi nejproslulejší české mystifikátory a bohémy. Jeho okolí jej tak často srovnávalo například s Jaroslavem Haškem.

Tři roky na hausbótu

Saša Rašilov sypal z rukávu jednu neuvěřitelnou historku za druhou. Mezi ně patřila i ta, že žil několik let na hausbótu, což byla ve skutečnosti pravda. Kotvil s ním kupříkladu u Žofína nedaleko Národního divadla. Jak k tomu došlo?

Mohl za to prohraný soudní spor o byt. Na své náklady jej zrekonstruoval a dle původní dohody s majitelem díky tomu neměl platit zvýšený nájem. Jenomže nakonec musel, a tak se raději odstěhoval na hausbót, kde žil i se svou manželkou. Po třech letech se pak přesunuli na Zbraslav.

Černý humor Saši Rašilova

Rád si dělal legrácky z jiných a holdoval černému humoru. To se mu ale stalo osudným. V minulosti měl hned několikrát předstírat vážnou chorobu, jen aby se vyhnul rolím, které z různých důvodů nechtěl přijmout. Když pak v roce 1955 vážně onemocněl, nikdo mu nevěřil, že je to pravda. Zemřel 3. května 1955 ve věku třiašedesáti let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Saša Rašilov starší

CSFilm: Rodinné trampoty oficiála Tříšky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články