Skřivánci na niti: Menzel soupeřil o to, jestli budou rychlejší kamery, nebo ruské tanky. Prohrál

Skřivánci na niti: Menzel soupeřil o to, jestli budou rychlejší kamery, nebo ruské tanky. Prohrál
Zdroj: se souhlasem TV Seznam
Skřivánci na niti: V padesátých letech byli do kladenských oceláren posíláni lidé, kteří nevyhovovali režimu. Kromě mužů tam byly také ženy, které se snažily utéct do zahraničí. Mezi oběma tábory tak docházelo k paradoxním i groteskním situacím.Během natáčení Skřivánků na niti přišlo na filmaře udání od zaměstnanců kladenských oceláren, že pracují na protistátním filmu.Snímek byl natočen za pouhé dva měsíce.
Jiří Menzel dostal po dokončení Skřivánků na niti zákaz činnosti až do roku 1974. + 2 fotky+ 3 fotky

Skřivánci na niti jsou děsivou vzpomínkou na dvě smutná období 20. století. Odehrávají se v 50. letech, kdy komunisté doslova odklízeli intelektuální elitu národa na skládku. Ale navíc měl mít snímek premiéru v roce 1969, tedy krátce po okupaci sovětskými vojsky a v novém normalizačním ovzduší, které poukazování na skutečnost nepřálo...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 04. 2021 14:00

Děj filmu se odehrává v kladenských ocelárnách, kde byli posíláni političtí provinilci, drobní živnostníci, intelektuálově a silně věřící lidé. Druhý sektor tvoří ženy, které se pokusily nelegálně překročit státní hranici. Mezi oběma tábory dochází k paradoxním, groteskním a rovněž lyrickým situacím. Na film Skřivánci na niti z roku 1969 se můžete podívat dnes ve 22:15 na TV Seznam.

Pauza pro Menzla

„Natáčelo se o prázdninách roku 1969, v hrozném prostředí, na šrotišti v Poldovce na Kladně. Všude byla samá špína. A my věděli, že musíme vše natočit za pouhé dva měsíce,” řekl pro deník Aha! herec František Řehák. Šlo totiž o to, že pokud se filmařům nepovede stihnout zavírající se svobodné okno, nemuseli by Skřivánci na niti projít u vrchnosti.

„Tušili jsme, že buď budeme slavní, nebo to bude mít pro nás tragické následky. Ten film znamenal revoltu,” dodal Řehák. Bohužel se stalo spíše to druhé. Sám režisér Jiří Menzel se dočkal vynucené pětileté pauzy a z nemilosti normalizace se musel vykoupit budovatelským filmem Kdo hledá zlaté dno. Skřivánci na niti zase skončili na dvě desetiletí v trezoru...

Nejdřív Hrabal, pak tanky

Film Skřivánci na niti vznikl na motivy povídek Bohumila Hrabala, který popisoval zážitky z padesátých let. Po nástupu Alexandra Dubčeka a nádechu uvolnění dospěl režisér Jiří Menzel k přesvědčení, že nastala vhodná doba i na tuto Hrabalovu předlohu. Bohužel ale do natáčení zasáhla okupace ruskými vojsky.

„Naštěstí jsme to stihli dotočit. Lidé hrozili v ulicích tankům pěstmi, takže to nějakou dobu trvalo, než se všechno stabilizovalo,” prozradil Menzel. Mezi herci a štábem však panovala velká nejistota. Jak to bude dál? Co s nimi bude? Jak to celé skončí?

Dojemné promítání Skřivánků na niti

Než stačila padnout poslední klapka, bylo kompletně vyměněno celé vedení Barrandova. K moci se drali lidé, kteří se chtěli Rusům zavděčit za každou cenu. Viděli v tom příležitost k vybudování kariéry. Na prvním, a zároveň na dlouhou dobu posledním promítání ve studiu tak bylo hodně smutno a byla v tom spousta emocí.

„Byli jsme tam všelijak poskládání, někdo seděl na zemi, někdo stál. Přišli jsme všichni, věděli jsme, že to skončí v trezoru, a nevěděli, jestli to ještě někdy znovu uvidíme. Došlo i na slzičky,” vzpomínala po letech herečka Naďa Urbánková.

Zdroje informací:

TV Seznam: Skřivánci na niti

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články