Smečka s Dominikem Haškem: Režisér byl terčem šikany, spoluhráči jej málem utopili

Smečka s Dominikem Haškem: Režisér byl terčem šikany, spoluhráči jej málem utopili
Zdroj: se souhlasem TV Prima
Smečka: David (Tomáš Dalecký) přichází do nové školy a hokejového týmu, kde se stává terčem šikany."Sama mám zkušenost se stalkingem a kyberšikanou a vím, jak obrovská zátěž na psychiku to je, navíc 
když není možnost, jak se chránit a zastavit to," říká Vlastina Svátková, která si v dramatu Smečka zahrála Davidovu maminku.Hokej vypadá na první pohled fajn, je o soudržnosti, vytrvalosti a odvaze. Ale v zákulisí se někdy dějí věci, které s tím nemají nic společného.Právě tomu se věnuje české hokejové drama Smečka, které otevírá otázku šikany mladých lidí. Jako kdyby nestačilo, že se musí vypořádat se školou, životem a láskou...+ 4 fotky+ 5 fotek

V hokejovém dramatu Smečka se objeví také legendární brankář Dominik Hašek a zápasy středoškoláků komentuje Robert Záruba. Snímek otevírá ožehavou otázku šikany, která se z hokejové kabiny přesouvá i do online prostoru a pořádně zkomplikuje život hlavnímu hrdinovi.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 07. 05. 2022 09:00

Smečka: Šestnáctiletý David (Tomáš Dalecký) přichází do nové školy i hokejového týmu a zjišťuje, že všude platí pravidla vlčí smečky. Všichni jsou rivalové, nic se neodpouští. Šikana se z hokeje přesune také na internet. David se dostává pod tlak, který nedokáže dál zvládat. Nedaří se mu ve škole, přítelkyně jej opustí. Vybojuje si zpátky své místo v životě i týmu? Na české hokejové drama Smečka z roku 2020 se můžete podívat na TV Prima v neděli ve 20:15.

Šikana na ledě

Tomáš Polenský, režisér a spoluautor scénáře Smečky, bruslí již od dvou let. Hrál hokej za Kutnou Horu, ale když si trenér přivedl do týmu svého brankáře, Polenský se na dlouho octl na lavičce. Proto s tím seknul a dal se na filmařinu. „Když jsem se dostal do pozice náhradního brankáře, klesl jsem na dno v hierarchii týmu. Stal jsem se terčem různých posměšků, ale i šikany. Švihání ručníkem ve sprše, které máme ve filmu, nebylo z těch nejhorších," vzpomíná Polenský v materiálech pro novináře.

Zažil také, že ho spoluhráči v bazéně potápěli pod hladinu. „V tu chvíli jsem si opravdu myslel, že se utopím, protože ponořování nepřestávalo, ani když jsem začal kašlat vodu. Naštěstí pak přestali. To byl asi jeden z nejintenzivnějších zážitků. Šikanu jsem zažil i z druhé strany. Na jiném hokejovém táboře jsme si dělali srandu ze spoluhráče. Schovávali jsme mu věci apod. On to neunesl a rozbrečel se. V tu chvíli jsem si uvědomil, že dělám něco špatně."

Polenský své zkušenosti zúročil ve výrobě krátkého filmu, kterým chtěl ukázat přehnanou sebeobranu jako reakci na šikanu. Ale pak se mu to rozrostlo do podoby snímku Smečka, který je jeho celovečerním debutem.

Dominik Hašek ve filmu Smečka

Dominik Hašek je suverénně nejlepším brankářem historie českého hokeje, hrdina z Nagana a dvakrát vyhrál Stanley Cup. „Nebylo těžké ho přemluvit, jako spíš ho potom ubránit před všemi kluky, kteří se na něj sesypali, když dorazil na natáčení," řekla pro Blesk Julietta Sichel, producentka snímku Smečka.

Slavného Dominátora zajímalo, proč se točí málo filmů o hokeji. „Říkal, jak je důležité, aby hokej v našem filmu vypadal dobře a mělo to silný příběh," dodala Sichel. Hokejista má ve filmu Smečka jen malou roli, objeví se na jednom ze zápasů. Není to jediná herecká zkušenost Dominika Haška za posledních 20 let. Zahrál si také v internetovém seriálu Lajna nebo v Rafťácích (2006).

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články