Svatý Mikuláš z Myry: Zachránil děti před prostitucí a vzkřísil mrtvé

Svatý Mikuláš z Myry: Zachránil děti před prostitucí a vzkřísil mrtvé
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Za pár dní začíná advent, a to znamená, že už pomalu klepe na dveře Mikuláš. Když se ale podíváme na Mikuláše z Myry z jiného úhlu a odmyslíme si ono komerční pozlátko, co zjistíme? Jaký byl jeho život? A skutečně byl tak dobrosrdečný?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 11. 2020 16:00

Na příběh Mikuláše z Myry se můžete podívat v rámci dokumentárního cyklu Utajené příběhy českých dějin, který vysílá Prima Zoom, a to dnes ve 20:00. Tento díl přiblíží historickou osobnost svatého Mikuláše, jeho život a posmrtné uctívání. Rovněž se dozvíte, proč se z něj stal patron námořníků a jaké legendy, popisující jeho činy, se k němu váží.

Život 

Mikuláš se měl narodit ve městě Patara do řecké křesťanské rodiny. Původním povoláním mohl být rybář anebo námořník, což by vysvětlovalo to, že se stal v pozdější době patronem osob vykonávajících toto povolání. Byl prý velmi zbožný a po smrti otce neváhal a daroval veškerý rodinný majetek chudým. Biskupem v Myře se měl stát okolo roku 300. Postupně se z něj stal ochránce slabých a odpůrce všeho, co by se dalo považovat za pohanské. 

Jako všichni světci z jeho doby i on nebyl nikdy oficiálně prohlášený za svatého. Jeho uctívání se prostě stalo záležitostí širokých vrstev. Největší „reklamu“ mu udělalo Rusko, jehož byl patronem. V desátém století ho přijali za součást své kultury v Německu, Anglii a Francii. Nejčastěji je zobrazován jako biskup s plnovousem. Na východě je holohlavý. V obou případech však nechybí biskupská berla a mitra. 

Legendy 

Ke všem svatým se váží legendy, které vypráví o jejich dobrých, někdy i zázračných, skutcích. Mikuláš není výjimkou. Kromě toho, že měl údajně zahnat démona, se také zasadil o záchranu počestnosti tří dcer chudého šlechtice. Ten je poslal do veřejného domu, kde si měly vydělat na věno. Mikuláš měl dát každé dívce měšec s penězi, a tím je uchránit od hříšného způsobu života. Druhá verze vypráví, že dcery byly z domu odvedeny násilím coby splátka za dluhy. V obou případech však biskup sjednal nápravu. 

Další pověst vypráví o vzkříšení tří dětí, které jeden hostinský zavraždil a uložil do sudů se solí. Zda jde o notně zveličený příběh, se již asi nikdy nedozvíme. Možné ale je, že vznikl na základě Mikulášovy snahy zachránit co možná největší počet lidí od rozsudku smrti, a to pomocí opětovného přezkoumání jejich případů. Přeneseně by se tak dalo říci, že vzkřísil mrtvé. 

Tradice 

Ačkoli se mikulášské tradice od sebe krajově odlišují, jedno mají společné – rozdávání dárků. Zatímco v USA se z něj postupem času stal Santa Claus, v Čechách a na Slovensku zůstal v nezměněné podobě. Zajímavé ale je, že ne vždy byl Mikuláš doprovázen čertem. Někdy se této role mohl zhostit obecní policista. Anděl přišel až o něco později. 

V Nizozemsku doprovází Mikuláše (Sinterklaase) Černý Petr. Petr má k dispozici jutový pytel, v němž mohou skončit zlobivé dětiSinterklaas si zase vše zapisuje do červené knihy. S Černým Petrem se ale váže také jedna kontroverze. Má jít o pozůstatek nizozemské koloniální éry, kdy byli lidé černé pleti považováni za podřadné jedince. Zájem o tento fenomén vyvolal afroamerický dokumentarista Roger Ross Williams. 

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Mikuláš z Myry 

Wikipedia.org: Santa Claus 

Wikipedia.org: Sinterklaas 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články