Už zase skáču přes kaluže: Úsměvné pozadí filmu, který dnes vysílá TV Seznam

Už zase skáču přes kaluže: Úsměvné pozadí filmu, který dnes vysílá TV Seznam
Zdroj: TV Seznam
Už zase skáču přes kaluže je debutovým filmem Vladimíra Dlouhého.Alan Marshall, autor knižní předlohy, byl z filmu nadšený. Dokonce osobně navštívil Československo.Režisér Karel Kachyňa si zanedlouho po natáčení koupil chalupu v obci Nové Dvory, kde film vznikal.Na natáčení vzpomínají místní lidé v dobrém. Štáb i herci se chovali opravdu skvěle.+ 2 fotky+ 3 fotky

Vladimír Dlouhý měl nesporný herecký talent. Zazářit se mu podařilo již debutem ve filmu režiséra Karla Kachyni Už zase skáču přes kaluže. Rolí Adama, který se musí vypořádat s následky obrny, si získal srdce mnoha diváků. Jak se mu ale dařilo na place? A jak zvládal jízdu na koni?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 01. 2021 08:00

Syn zaměstnance věhlasného hřebčína sní o tom, že bude krotitelem jezdeckých koní. Přestože trpí obrnou, nehodlá se vzdát svého snu. Podaří se mu to? Na film Už zase skáču přes kaluže z roku 1970 se můžete podívat dnes ve 21:50 na TV Seznam.

Jako by přirostl k sedlu

„Záviděl jsem mu hlavně to ježdění na koních,” zavzpomínal pro Blesk Jan Hulan, kterému bylo v době natáčení filmu Už zase skáču přes kaluže dvanáct let, stejně jako Vladimíru Dlouhému. Vypadal, jako by k sedlu přirostl. Neviděl jsem, že by někdy spadl nebo že by mu pomáhali nasednout či slézt. Byl opravdu dobrý.” 

Jan Hulan měl štěstí, že jeho dům stál jen pár metrů od chalupy, kde se natáčela většina filmu. Začaly zrovna prázdniny, takže jsme měli o zábavu postaráno,” pokračoval. Nejvíc mne zaujalo, jak ze stožárů elektrického vedení udělali filmaři stromy,” dodal Hulan.

Lívance bez vajec

„Lidí od filmů tam byla obrovská spousta,” zavzpomínala další pamětnice natáčení paní Srchová. Štáb si měl pochvalovat, že jsou v chalupě všechny předměty, které budou potřebovat jako rekvizity pro natáčení. Na dvoře se dokonce mohli kovat i koně.

Jedna rekvizita, nebo spíše ingredience, přece jenom chyběla. Jednoho dne k nám přiběhla Zdena Hadrbolcová, která hrála Adamovu matku. Potřebovala si nutně půjčit vejce. Režisér chtěl natočit scénu, ve které bude smažit lívance, ale copak by to bez vajec šlo? Herečka si tak měla dupnout nohou a říct, že dokud nesežene vejce, nebude se dále točit,” prozradila Srchová.

Umělý vítr

Do třetice na natáčení filmu zavzpomínala paní Marcela Velická. Ta se se svou maminkou chodila dívat na „místo činu” každý den. Dodnes si pamatuje na scénu v rybníce, kdy štáb potřeboval vytvořit vítr. Docílili toho pomocí leteckého motoru s vrtulí, který umístili na břeh. „Strašně to řvalo,” prozradila na závěr Velická.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Už zase skáču přes kaluže

TV Seznam: Už zase skáču přes kaluže

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články