Tajemství Hry na oliheň: Co v seriálovém hitu Netflixu zpívá vraždící panenka Younghee?

Tajemství Hry na oliheň: Co v seriálovém hitu Netflixu zpívá vraždící panenka Younghee?
Zdroj: se souhlasem Netflix
Hra na oliheň je nový seriálový hit Netflixu. Pochází z Jižní Koreje a je drsnou variací dětské hry Cukr, káva, limonáda...Seriál Hra na oliheň začíná tak, že se na odlehlém místě sejde 456 lidí, kteří bojují o výhru v hodnotě přibližně 800 milionů korun. Postupně jim však začne docházet, že neúspěch neznamená odchod domů, ale nepříjemnou smrt.Základem úspěchu Hry na oliheň jsou výtečně napsané postavy a drsné dějové zvraty.+ 2 fotky+ 3 fotky

Hra na oliheň už svou sledovaností překonala hity Netflixu jako Zaklínač nebo Bridgertonovi. Brutální verze dětské hry Cukr, káva, limonáda způsobila globální šílenství a setkat se s ní můžeme v mnoha podobách, od hraček až po oblečení. Přes velkou popularitu si ale zachovává jedno tajemství...

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 15. 11. 2021 11:00

Hra na oliheň byla v premiérovém týdnu mimo desítku nejsledovanějších titulů. Jenže to se rychle změnilo a v říjnu se vyšplhala na první místo pořadů Netflixu v 94 zemích, za první čtyři týdny si ji pustilo 142 milionů domácností.

Vraždící panenka Younghee

Jedním z nejznámějších symbolů Hry na oliheň je čtyřmetrová panenka Younghee, se kterou hrají postavy seriálu i u nás dobře známou hru Cukr, káva, limonáda. Jenže s tím rozdílem, že když se Younghee otočí, oči jí září červeně. Pak zjistí, kdo se ještě hýbe, a to je jeho konec.

Celé to provází podivným popěvkem „mugunghwa ggoti pieotseubnida". V překladu do češtiny to znamená „květ ibišku vykvetl". Mugunghwa je totiž ibišek sirský, který je v Jižní Koreji národní květinou a dokonce se nachází také na státním znaku.

Dlouhá cesta Hry na oliheň

Podle údajů filmového webu Deadline přinese Netflixu seriál přibližně 900 milionů dolarů, zatímco investice do projektu představovala pouhých 21,4 milionu. A to se Hwang Dong-hyuk, který to celé napsal a režíroval, snažil Hru na oliheň prosadit řadu let. Vytvořil ji v roce 2008 pod vlivem dojmů z globální krize. Nikdy se ovšem nevzdal.

Nejsem tak bohatý," řekl Hwang v narážce na to, kolik jeho nápad vydělal Netflixu. „Ale mám dost na to, abych měl jídlo na stole. A není to tak, že by mi Netflix vyplácel bonus. Zaplatili mi podle původní smlouvy.“ To se ovšem brzo změní. Nejen že momentálně připravuje druhou sérii Hry na oliheň, za kterou mu Netflix jistě zvedne honorář, ale mimořádný zájem o Hwanga projevil také Hollywood.

A stejně tak by se v zámoří mohli prosadit i herci ze seriálu. Třeba Heo Sung-tae, který si zahrál mafiána Jang Deok-sua s nadějí, že když získá hlavní cenu, vyrovná své obří dluhy. Heovi bylo nedávno 44 let a s herectvím začal dost pozdě, jen před dekádou. Nemá za sebou žádnou hereckou školu ani kurzy, dlouhá léta pouze napodoboval své oblíbence před zrcadlem v koupelně. Dnes se mu díky Hře na oliheň také otevřely brány Hollywoodu.

Zdroje informací:

Reuters.com: 'Red Light, Green Light': 'Squid Game' doll at Seoul park draws fans

Nme.com: ‘Squid Game’ creator responds to LeBron James criticising series ending

Deadline.com: Netflix’s Mega-Hit ‘Squid Game’ Will Generate Almost $900 Million In Value, ‘Squid Game’ Triggers Feeding Frenzy As Hollywood Agencies Chase Creator & Stars Of Netflix Mega Hit

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články