Tajemství kostýmů v seriálu Božena: Jen oblékání trvalo přes dvacet minut

Spisovatelka, vlastenka a okouzlující společnice Božena Němcová neměla pověst dobré manželky a hospodyně. Neuměla hospodařit s penězi a starost o domácnost jí nebavila
Zdroj: Česká televize
Tvůrci přistupovali ke kostýmům seriálu Božena s mimořádnou pečlivostí, aby dodrželi dobové standardy.Mladá Božena měla výrazně světlejší odstín šatů, což mělo evokovat její dravé mládí.U starší verze Boženy Němcové byl kladen důraz na střídmé barvy. Převládaly různé odstíny modré, které rovněž odrážely aktuální psychický stav spisovatelky.+ 3 fotky+ 4 fotky

Seriál Božena trhá rekordy ve sledovanosti a vedle hereček v hlavní roli, Anny Kameníkové a Aňi Geislerové, se hodně diskutuje i o jeho historické věrnosti. Podívejme se na to, jak štáb přistupoval k tvorbě dobových kostýmů, které musely splňovat přísná pravidla.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 01. 2021 14:00

Skutečný příběh přední české spisovatelky Boženy Němcové je poutavý i po téměř dvou stoletích. Rebelka, která si nejraději čte, pečení jí ale nic neříká. Nemůže si stěžovat na nezájem mužů, sama má ale oči jen pro jednoho pohledného mladíka. Jenže rodiče již mají svůj svůj plán a přinutí ji ke sňatku s o 15 let starším úředníkem. Na minisérii Božena se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT1.

Barvy Boženy Němcové

„Jako svůj největší úkol při tvorbě kostýmů jsem vnímala vyjádření příběhu, který začíná u mladé, divoké dívky a končí u zralé ženy, která si v životě prošla mnohým,” uvedla pro Českou televizi Katarína Štrbová Bieliková, kostýmní výtvarnice seriálu Božena. Řešila jsem hlavně barevnost. V té době jsem navštívila výstavu Marka Rothka, jehož abstraktní velkoformátové barevné kompozice byly pro mne zásadní inspirací.”

Barevnost kostýmů měla podtrhovat různé etapy života Boženy Němcové. Od veselé dívky přes ženou zkoušenou osudem až po zralou dámu, která bojuje o přežití. Dominantní se stala modrá barva ve všech možných odstínech. Měla odrážet různé nálady spisovatelky. Myslím si, že Božena neměla sklon k tomu, aby se příliš zdobila. Byla spíše věcná, ne malicherná,” vysvětluje Bieliková.

Společnost korzetu

Ve čtyřicátých a padesátých letech devatenáctého století se prosazovaly spíše přirozené proporce těla, přesto se ženy neobešly bez korzetu. Štíhlý pas byl zase zvýrazněný širokou sukní s bohatými spodnicemi. Měnil se také styl oblékání. Lidé se pomalu stěhovali do měst, dbalo se tak i na praktickou stránku. Šaty se tak začaly dělit na pracovní, denní a večerní.

„U všech vrstev šatů jsme dbali na to, abychom dodrželi dobovou přesnost,” prozradila dále kostýmní výtvarnice seriálu. Každá herečka měla na sobě jednoduchou spodní košili s krajkou. Na to přišel korzet. Na jeho oblékání bylo však potřeba více lidí. Dále přišla na řadu vícevrstvá a vyztužená sukně. A konečně vrchní šaty a vysoké šněrovací boty. Trvalo to nejméně dvacet minut.”

Stoupání po žebříčku

„U Boženy je velmi důležité uvědomit si její sociální původ a začlenění. Její otec pracoval jako zámecký podkoní, cítila se být tak něco víc než jen pouhou vesničankou. Po sňatku s Josefem Němcem začíná stoupat po společenském žebříčku. Přesto si zachová osvícenský názor na rovnost mezi lidmi. Jedny šaty dokonce věnuje služce, se kterou také chodí na návštěvy do měšťanských domů,” dodala kostýmová výtvarnice Katarína Štrbová Bieliková.

Zdroje informací:

Česká televize: Božena

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články