Trápení herečky Vlasty Chramostové: Tragickou smrt syna považovala za boží trest

Trápení herečky Vlasty Chramostové: Tragickou smrt syna považovala za boží trest
Zdroj: Showpix

Vlasta Chramostová, kterou si můžeme dnes připomenout ve slavném Spalovači mrtvol, nechtěla v životě nic jiného než se věnovat tvůrčí práci. Za minulého režimu to však znamenalo vstoupit do strany. Po tragické smrti malého syna si ale začala myslet, že ji za to potrestal Bůh.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 06. 2021 11:00

Děj filmu Spalovač mrtvol: Karel Kopfrkingl není tak úplně normální zřízenec krematoria. Do jeho posedlosti smrtí se náhle vetře nacistická ideologie a on podlehne jejím svodům. To mu umožní dát průchod i těm nejtajnějším přáním a vášním. Na slavné drama Spalovač mrtvol z roku 1968 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilm.

Zasloužilá umělkyně Vlasta Chramostová

Vlasta Chramostová vystudovala Státní konzervatoř v Brně. Poté prošla několika divadly. Svůj profesní život však natrvalo spojila s Divadlem na Vinohradech. Zde dostala možnost zazářit ve spoustě velkých rolí. V roce 1965 byla jmenována zasloužilou umělkyní. Angažovala se také v rozhlase, televizi a dabingu.

Chramostová se kvůli slávě upsala StB

V roce 1957 podepsala herečka Vlasta Chramostová spolupráci s StB. Později ve své autobiografii, nazvané prostě Vlasta Chramostová, uvedla, že za vše mohla pýcha a ješitnost. „Chtěla jsem být slavná, bez překážek uplatnit všechny svoje schopnosti, které se mi zdály být nevyužity. Chtěla jsem cestovat a mít se dobře, nebavilo mne počítat každou korunu."

O pár let později, přesně v roce 1962, rovněž vstoupila do komunistické strany. Nikdy ale nikoho neudala. Využila jen toho, že byla na oko aktivní a mohla mít volnější režim. O rok později ji však potkalo obrovské neštěstí.

Tragická smrt syna Vlasty Chramostové

Když přišla kvůli tragické autonehodě o teprve čtyřletého syna Konráda, považovala to za boží trest. A podle toho se také začala chovat. Podepsala Chartu 77, což jí ale velmi znepříjemnilo život. Kromě zákazu hraní byly na denním pořádku i domovní prohlídky, výslechy a ztráta přátel.

Na divadelní prkna se vrátila až rok před sametovou revolucí. Když vyšla najevo Chramostové spolupráce s StB, musela čelit tlaku médií, která zpochybňovala její morálku. Kvůli tomu skončila na psychiatrii. Ze všeho se vypsala až díky knize Byl to můj osud, která šokovala svou otevřeností. Zemřela 6. října 2019 ve věku 92 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Vlasta Chramostová

CSFilm: Spalovač mrtvol

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články