Tajemství Heleny Růžičkové: Koho propašovala na natáčení komedie Slunce, seno, jahody?

Tajemství Heleny Růžičkové: Koho propašovala na natáčení komedie Slunce, seno, jahody?
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Slunce, seno, jahody: Dokáže student Šimon Plánička (Pavel Kikinčuk) prosadit v Hošticích svou neobvyklou metodu, která zlepšuje dojení?Zdeněk Troška po hercích chtěl, aby neartikulovali jako v divadle, ale mluvili zcela normálně. I díky tomu v komedii Slunce, seno, jahody zní všichni hodně civilně a lidově.Komedie Slunce, seno, jahody vznikla zcela náhodně, když Zdeněk Troška pronesl, proč dovážet filmy z Itálie, když se nabízí mnohem levnější varianta. Natáčet taškařice z venkova doma. Inspirací mu byla italská komedie Cukr, med a feferonka (1980).Jelikož si Zdeněk Troška při natáčení komedie Slunce, seno, jahody nebral servítky, hrozil mu pětiletý zákaz činnosti. Je nutno mít na paměti, že se psal rok 1983...+ 1 fotka+ 2 fotky

Komediální trilogie Slunce, seno s Helenou Růžičkovou je televizním evergreenem a není diváka, který by ji neznal. Přesto se s filmy Zdeňka Trošky pojí několik zajímavostí, které jste možná neviděli. Koho před kameru propašovala Helena Růžičková a proč se nepohodla se Zdeňkem Troškou?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 05. 2022 11:00

Slunce, seno, jahody: Šimon Plánička (Pavel Kikinčuk) přijíždí do malebných jihočeských Hoštic, aby zde vyzkoušel svou pokrokovou metodu na zvýšení dojivosti krav. Vedení JZD mu na to kývne, ale je otázkou zda, dle slov tlustého Josefa (Jiří Růžička), z něj předseda nedělá jenom vola. A co teprve to pozdvižení, které má ztropit se zadanou místní dívkou Blaženou (Veronika Kánská)? Na letní komedii Slunce, seno, jahody z roku 1983 se můžete podívat dnes ve 20:20 na TV Nova. 

Ani Pinďa už to nežere!

Přemýšleli jste někdy o tom, čí byl pes Pinďa, který na povel "trhej" raději zaleze do boudy? Rozhodně nepatřil nikomu ze štábu komedie Slunce, seno, jahody, nebyl ani místní. Byl to domácí mazlíček samotné Heleny Růžičkové. A jmenoval se Freddy. Láska k nejlepšímu příteli člověka ji provázela po celý život. Snila o tom, že se v důchodu bude starat o zatoulané psy.

Pořádná facka od Heleny Růžičkové

Již figura Heleny Růžičkové dávala najevo, že je ráznou ženou. V druhém díle série Slunce, seno, kde létala jedna facku za druhou, se při závěrečné scéně s hromadnou rvačkou pořádně rozjela. A neodnesl to nikdo jiný než její filmová dcera Blažena.

Její představitelka Veronika Kánská na to vzpomíná dodnes. Prý to velmi bolelo. Pravdou je, že se obě moc nemusely. Růžičková navíc neměla v lásce štíhlé dívky. Nerozuměli si s ní prý ani místní. O přestávkách se jich měla stranit. Bavila se údajně jen s herci.

Bojkot čtvrtého dílu Slunce, seno

Traduje se, že čtvrtý díl Slunce, seno nevznikl kvůli úmrtí hlavních postav. Dle autora scénáře Petra Markova to ale bylo úplně jinak. Původní nápad zněl, že si pro babičku přiletí ufouni, Někteří herci sice umřeli, ale kupříkladu Luděk Kopřiva alias farář Otík byl stále naživu. Hlavním problémem však byly spory snad nejdůležitější dvojice trilogie Slunce, seno.

Zdeněk Troška se nepohodl s Helenou Růžičkovou. Ta se totiž dozvěděla, že by měla se svým synem Jiřím Růžičkou hrát jen na začátku filmu. Po zelených mužících měl přijít ještě jeden díl, tentokrát v hlavní roli se synem Škopkových - Jirkou (Martin Šotola). Jak již ale dnes víme, ze všeho sešlo.

Zdroje informací: 

ČSFD.cz: Slunce, seno jahody 

Max.iprima.cz: Slunce, seno a pár facek: Proč Helena Růžičková brutálně zbila svou dceru?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články