Vesničko má středisková: Marián Labuda tajil zdravotní problémy a nedbal rad lékařů, zemřel během vteřiny

Smutný konec Mariána Labudy: Pan Pávek z komedie Vesničko má středisková zemřel během vteřiny
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Ve filmu Vesničko má středisková několikrát zazní píseň Josefa Leopolda Zvonaře s názvem Čechy krásné, Čechy mé.János Bán žil před natáčením filmu Vesničko má středisková na ulici.Po úspěchu Vesničky se mu začaly hrnout další nabídky na role.Když se maďarská garnitura dozvěděla, že János Bán pojede na udílení Oscarů, rychle mu dala vlastní cenu. Nebylo přípustné, aby byl Západ první.+ 4 fotky+ 5 fotek

Komedie Vesničko má středisková patří do zlatého fondu československé kinematografie i díky panu Pávkovi v podání Mariána Labudy. Slavný slovenský herec rozdával radost a dobrou náladu, přesto tajil vážnou nemoc. Jak vypadal jeho poslední den? A co vždy kladl na srdce svému synovi?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 12. 2022 16:00

Vesničko má středisková: Mentálně zaostalý závozník Otík Rákosník (János Bán) je pro řidiče pana Pávka (Marián Labuda) spíše přítěží. Je sice chápavý a trpělivý, ale i jemu dojde trpělivost. Požádá o Otíkovo přeložení. Jedinou možností je cholerický řidič Turek. Otík raději kývne na přestěhování do velkoměsta, než aby přešel k Turkovi. Pávek však ví, že si na Otíkův dům již někdo brousí zuby. A svědomí mu nedovolí Otíka nezachránit. Na komedii Vesničko má středisková se můžete podívat dnes ve 20:20 na TV Nova. 

Marián Labuda trpěl cukrovkou

Slavný slovenský herec bojoval dlouhé roky s cukrovkou. To však nebylo zdaleka vše. Postupně se k tomu přidaly i srdeční problémy, o nichž ale nerad mluvil. Raději se je rozhodl ututlat. Poprvé byl kvůli nim hospitalizován v roce 2012. O čtyři roky později zkolaboval přímo před svým domem. A tatáž situace se opakovala za další dva roky. To mu už ale lékaři nedokázali pomoci.

Změnilo by se něco, kdyby se herec držel rad lékařů? Minimálně co se týče cukrovky, tak tam hřešil opravdu hodně. „Nejvíce času trávila s otcem máma. Naučila se, co má vařit. Ale tak moc ho milovala, i když v tomhle případě je to špatně, že mu dovolila i něco, co by jako diabetik neměl. Jenomže on se na ni vždy tak smutně podíval, že neodolala. A když ano, šel si koupit sladkosti sám,” řekl pro Blesk jeho syn Marián Labuda mladší.

Smutný konec Mariána Labudy

Každý den na něho myslím. Stále tomu nevěřím, že tady není. Myšlenky se mi vrací do dětství, potom zase přemýšlím, zda tomu nešlo předejít, že tak najednou odešel,” svěřil se po otcově smrti Marián.

V osudný den stihl Labuda starší pogratulovat k svátku synově manželce Andrejce. Pak se rozhodl, že svou ženu odveze do města. Marián Labuda zemřel 5. 1. 2018. Skonal prakticky ihned. Nastoupil do auta, klesla mu hlava a ruka a bylo po všem. Vypadalo to spíše tak, že jen hledá klíče. Jako by ani předtím necítil, že nastala jeho poslední chvilka.

Vzpomínky na Mariána Labudu

Svému synovi vždy říkal, že na vážné a charakterové role si bude muset počkat. A měl pravdu. Ztvárnění Jozefa Tisa a Emanuela Moravce do této skupiny jistě patří. Roli Tisa dokonce převzal po svém otci. Když se to dozvěděl, byl to pro něho velký šok. Zároveň měl ale zakázáno dívat se na to, jak k této roli přistupoval otec.

A co mu ještě slavný otec radil do života? Že jako herec by měl ze všeho nejvíc poslouchat. Mnohem zajímavější totiž může být herec, který nemluví, než ten, který mluví...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Marián Labuda

Idnes.cz: Táta mi radil, ať jako herec umím naslouchat, říká Marián Labuda mladší

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články