Výstřední Josef Kemr: Pobožný milovník žen spal v rakvi a bílil kaple

Výstřední Josef Kemr: Pobožný milovník žen spal v rakvi a bílil kaple
Zdroj: se souhlasem České televize
Původně měl v Chalupářích postavu vysloužilého kontrolora Evžena Humla hrát Jaroslav Marvan. Před natáčením bohužel zemřel, takže na jeho místo nastoupil Jiří Sovák.Do roku 1989 se mohla používat pouze instrumentální verze písně Když máš v chalupě orchestrión. Až pak se do ní vrátil hlas Waldemara Matušky.V seriálu Chalupáři se objevil i syn Jiřího Sováka, Jiří Schmitzer. Přestože si před kamerami rozuměli, v soukromí byl jejich vztah chladný.Jiří Sovák předvedl v Chalupářích svůj skvělý smysl pro improvizaci. Hlášku, že v Indii mají plechový děti, vymyslel sám.+ 5 fotek+ 6 fotek

Josef Kemr, kterého si můžeme dnes připomenout v kultovních Chalupářích, nebyl jen excelentní a všemi oblíbený herec, ale také pořádný exot a proutník. Ač silně věřící, rád ze sebe dělal playboye a lva salónů. O milenky neměl nikdy nouzi. Míval rovněž spoustu šílených nápadů. Jako třeba ten se spaním v rakvi.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 08. 2021 11:00

Děj seriálu Chalupáři: V Třešňové se dějí velké věci, zkouší se divadelní hra pro dospělé publikum. Zkoušky probíhají v chalupě pod Bohoušovým dohledem. Když se ale žárlivý Čihák dozví, že Anička musí v hlavní roli políbit někoho jiného, nastanou potíže... Na osmý a devátý díl slavných Chalupářů se můžete podívat dnes od 20:20 na ČT1.

Josef Kemr se vírou nikdy netajil

Josef Kemr byl oddaný katolík a nikdy si to nedal vzít. Celý svůj profesní život se snažil sladit hraní s návštěvami kostela. Jednou ho dokonce musel omluvit i jeho kolega Josef Bek. Kemr mu pak nechal za stěračem vzkaz: „Křesťane Beku, nikdy ti tuto službu nezapomenu!”

Když měl volno, bílil malé kapličky v polích. Dokázal tam strávit celé hodiny. V těchto chvílích zvážněl a pohroužil se do sebe. Když ale převzala otěže jeho herecká stránka, dokázal vymyslet pěkné blázniviny. Třeba po Praze jezdil v trabantu, který měl sedadlo pouze pro řidiče, spolucestující se museli spokojit s nepohodlnou podlahou. Navíc říkával, že „bez alkoholu umí jezdit každej blbec.” Jindy zase přišel do nemocnice na návštěvu za kolegou a měl na sobě masku vodníka (zkoušel ho tehdy v Národním divadle), během toho na něj přišla únava, a tak si lehl na volnou postel. Po pár hodinách se probudil a odkráčel jako by se nic nedělo.

Milenky i nemanželský syn Josefa Kemra

V Kemrově životě byly ve skutečnosti jenom dvě ženy. Jeho manželka Eva Fousková a o dvacet let mladší herečka Marie Skopalová. Na nich mu skutečně záleželo. Ostatní aférky patřily do krátkodobého povyražení. „Líbil se babám, i když nebyl žádný krasavec, měl velké charisma,” řekla pro deník Blesk Květa Fialová. A právě kvůli tomu byl u opačného pohlaví velmi žádaný.

Josef Kemr měl rakev místo postele

Rakovina žaludku připravila Josefu Kemrovi nejedno trápení. „Vůbec o tom nemluvil, ale měl šílený bolesti. Ke konci nemohl ani polykat, protože to měl i v krku,” uvedla pro Blesk Ljuba Skořepová. Sám Kemr se ale smrti nebál, tvrdil, že je na ni připravený.

A nescházel mu ani humor. „Pepíček míval zvláštní nápady. Jednou se třeba chystal na smrt tak důkladně, že nějakou dobu spal v rakvi,” prozradila kdysi Helena Růžičková. Boj se zákeřnou nemocí prohrál v roce 1995. „Jednou budu ležet na nejvyšším místě na hřbitově a budu se kochat výhledem,” prohlásil Kemr v době, kdy byl ještě relativně zdravý. Dožil se 72 let. Místem jeho posledního odpočinku je pražský hřbitov Šárka.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Josef Kemr 

Katyd.cz: Kemre? Proč smekáte u kaple? 

Česká televize: Chalupáři

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články