Zákulisí seriálu Ulice: Pešek chodí už 16 let ve stejných kalhotách a každý herec má v kostymérně pyžamo

Na každý den jsou připraveny věčáky s oblečením. Natáčí dva štáby, a tak se mají kostymérky pořád co otáčet
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Klobouky, šaty, boty – každá postava seriálu Ulice má svoje oblečení – stejně jako v běžném životě.Kostymérnou Ulice prošlo za dobu jejího vysílání na 40 000 kusů oděvů a 20 000 párů bot.Některé postavy mají kostýmy pestré a často je střídají, ale třeba takový pan Pešek chodí už 16 let v jedněch kalhotách... Kostymérky musí být připraveny na každou příležitost. Třeba když mají přijít čerti...+ 1 fotka+ 2 fotky

Seriál Ulice sledujeme šestnáctým rokem a často si už ani neuvědomujeme, že za přípravou jednotlivých dílů je spousta práce také tam, kde na ni divák zapomíná. Jak to vypadá v kostymérně Ulice? Kolik je tam oblečení a kdo se o ně stará? Nahlédněte s námi do zákulisí oblíbeného seriálu...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 19. 03. 2021 12:00

Kolik oblečení je na ramínkách rozvěšeno a kolik lidí se o něj stará? Mohou herci mluvit do výběru svého kostýmu? Kdo jiný by o těchto tématech měl vědět víc než vedoucí kostymérka Ulice Iva Kulhánková. 

Jak rozsáhlý je „fundus”? A máte představu, kolik kostýmů jím už prošlo za dobu vysílání Ulice?

Za těch více než 15 let nám prošlo rukama určitě více než 40 000 kostýmů a 20 000 párů bot. Některé kostýmy tu byly jen pár obrazů a jiné tu s námi jsou opravdu celých 15 let. Třeba Peškovy oblíbené kapsáče jsou tu od prvních natáčecích dnů...

Kolik lidí se o oblečení stará a jak vypadá běžný den kostymérky?

Celkem nás je šest. Nejprve musíme sehnat a připravit návrh kostýmů, které následně představujeme dramaturgii a produkci. To mohou být kostýmy pro nové postavy nebo kostýmy pro nějakou nestandardní událost stávajících postav.

Poté je důležité zajistit, aby měl každý herec ve správném obraze správný kostým a byl adekvátně upravený. Na Ulici natáčejí dva štáby paralelně a každý z nich má dvě kostymérky. Máme tedy ještě čtyři další kolegyně, které společně zajišťují tento běžný provoz na place. Ráno herečkám a hercům připravují do šatny štendr se všemi kostýmy pro daný den. Účastní se natáčení a reagují na aktuální potřeby režiséra. Dále je součástí jejich práce zaznamenávat, co se s ohledem na kostým v dané scéně událo. To je takový velmi zjednodušený popis denní práce kostymérek na natáčení.

Podílí se na výběru sami herci, jde o oblečení, které by si sami koupili v „civilu”? Mají třeba někdy na place své vlastní oblečení?

Budu zcela upřímná, nemám moc ráda, když mají herci vlastní oblečení. V případě postavy, která se objeví v pár obrazech, to možné je. Ale když jde o dlouhodobější linku, vždy trvám na tom, aby bylo herecké oblečení v každém případě v kostymérně. Jde zejména o návaznosti. Kdykoliv se může stát, že se v průběhu dne změní natáčecí plán a my musíme mít k dispozici navazující kostým.

Nicméně co se týká výběru a nákupu kostýmů, který někdy probíhá ve spolupráci s herci, jde vždy zejména o charakteristiku dané postavy. To musí být dodrženo, i kdyby trakaře padaly. Je fajn, když se podaří vybrat kostým, který je danému herci nebo herečce pohodlný. A do vkusu se někdy trefíme více a jindy méně. To při výběru kostýmů nemůžeme zohledňovat.

Kolik variant oblečení má každý herec a jak často se obměňují?

Každá postava s dlouhodobější linkou musí mít v podstatě to samé, co má každý z nás – oblečení do práce, oblečení na volný čas, pyžamo, různé typy obuvi... Kostým musí být vždy adekvátní dané příležitosti a také ročnímu období, které se ve scéně odehrává. Obměňujeme poškozené oblečení tak jako v běžném životě, nebo když se charakteristika dané postavy významným způsobem změní.

Může si herec na konkrétní scény oblečení vybírat, nebo je dané, v čem bude hrát?

Vybírat si určitě nemůže. Každá scéna má předem určený kostým s ohledem na scénář.

Je z pohledu kostymérek s některými herci větší „problém“ než s jinými? Jsou třeba herci, kteří odmlouvají?

Spolupráce mezi herci a námi za těch 15 let probíhá velmi dobře, neboť se už všichni důvěrně známe.

Co se děje s kostýmy postav, které ze seriálu odejdou?

Dáváme je do společného barrandovského fundusu, kde si je opět mohou vybrat a zapůjčit kolegyně a kolegové z kostymérny, kteří se starají o kostýmy v dalších pořadech TV Nova.

Kostýmy v Ulici jsou civilní. Je přesto nutné dodržovat při jejich výběru nějaká pravidla, která třeba divák ani nevnímá?

V první řadě, jak už jsem říkala, dodržujeme charakteristiku dané postavy. V druhé řádě se musíme vyvarovat vzorů a materiálů, které při natáčení způsobují technické potíže. Jde zejména o malé čtverečky a čárky, které na kameře takzvaně interferují. Dále se musíme vyvarovat šustivých materiálů, které by zase komplikovaly život zvukařům. Žádný kostým samozřejmě nesmí mít reklamu. Většinou se také snažíme minimalizovat křiklavé barvy, které kamera obecně ještě zvýrazňuje.

Magda má poměrně výrazné oblečení, odlišné od ostatních. Jak se s ním sžila?

Nerada bych mluvila za Verču (pozn. redakce – Veronika Čermák Macková je představitelkou Magdy), ale co já vím, neodporuje. Magda je podle scénáře barvoslepá a její oblečení je výstřední právě s ohledem na charakter postavy.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články