Všichni jsme mrtví: Nový korejský hit Netflixu vypustil zombie na střední školu

Všichni jsme mrtví: Nový korejský hit Netflixu vypustil zombie na střední školu
Zdroj: se souhlasem Netflix
All of Us Are Dead: Když na jihokorejské střední škole vypukne zombie apokalypsa, zbývá jediné: boj o život.
Během natáčení napínavé scény v jídelně se na place sešly až dvě stovky herců.Celá budova školy byla postavena jen pro účely natáčení seriálu All of Us Are Dead.Herec Yoo Chan Young musel kvůli své roli podstoupit velmi náročný výcvik. Prý mu z něj pak bylo špatně.+ 2 fotky+ 3 fotky

Po epickém Království zombie přichází masakr All of Us Are Dead, který patří mezi nejúspěšnější letošní počiny Netflixu. Ukazuje, že ač byl zombie žánr ještě nedávno hlavně záležitostí americké produkce, umí jej točit i v Jižní Koreji.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 02. 2022 11:00

All of Us Are Dead (Všichni jsme mrtví): Na jedné korejské střední škole mají studenti jiné starosti, než si nasbírat co nejlepší známky, aby se dostali na univerzitu. Rozšířil se zde totiž nebezpečný zombie virus. Kdo chce přežít, musí se probojovat ven. Na to, jak to dopadne, se můžete podívat již teď v první sérii hitu All of Us Are Dead na Netflixu.

All of Us Are Dead

Rozhodně nejde o sladkobolnou romanci v rádoby postapokalyptickém světě. All of Us Are Dead je velmi ambiciózní projekt, který neváhá využít všechny možnosti prosperujícího jihokorejského filmového průmyslu. A fakt, že násilí vždy přitahuje, dokládá i skutečnost, že ještě před oficiální premiérou se na ukázky ze seriálu podívalo přes jedenáct milionů lidí.

Korejci se ale neomezují pouze na hororový žánr. Dokáží zpracovat i palčivá společenská témata. Kupříkladu Hra na oliheň bez obalu ukázala skličující finanční realitu Korejců. Podle různých statistik si skoro 8 % populace půjčilo peníze u třech a více finančních institucí. Navíc 43 % důchodců žije v této zemi pod hranicí chudoby.

Absence zombie v korejské kultuře

Je zajímavé, že v tradičním korejském folklóru se zombie nevyskytují. Přesto dokáží tvůrci toto téma kvalitně zpracovat. První film o živých mrtvých vznikl až v roce 1981 a jmenoval se Goeshi. Zombie kultura se do Jižní Koreje dostala z jiných zemí. Přesto byl tento snímek po čase zapomenut.

Ke změně došlo až v roce 2016. Tehdy vznikl kritiky i fanoušky oceňovaný Vlak do Pusanu režiséra Yeon Sang-ho. Až s jeho dílem se nemrtví stali oblíbenou součástí jihokorejského mainstreamu. I Sang-ho potvrdil, že se inspiroval na západě, zejména u režiséra Georgea A. Romera, který se tímto žánrem proslavil. Právě díky Romerovi si začali lidé zombie spojovat s děsivými a věčně hladovými monstry.

Co nás fascinuje na nemrtvých ?

Odborníci tvrdí, že s nemrtvými sdílíme hlubší pouto než s jinými monstry. Kdybychom je ve skutečnosti potkali, mnozí z nás by prý neutekli. Zvláště v tom případě, pokud by šlo o někoho známého. Strach se pak mísí se smutkem ze ztráty blízkého či milovaného člověka.

Svůj podíl na tom ale nese i další seriálová tvorba. V minulosti jsme se mohli setkat se zombie, která se proměnila zpět na člověka (Mrtví a neklidní) anebo s mrtvou dívkou, jenž dokázala řešit ty nejzapeklitější zločiny (iZombie). Takže i když jsou živí mrtví stále nejvíce spojováni s děsivou apokalypsou, stanou se z nich možná v budoucnosti nejvíce "zlidštěné" příšery.

Zdroje informací:

Netflix.com: How K-Dramas Breathed New Life into Zombie Stories

Nme.com: ‘All Of Us Are Dead’: Zombie K-drama sets new record for Korea on US Netflix

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články