Báječné cuketové jednohubky: Zkuste je zapéct s rajčatovou omáčkou, sýrem a bazalkou

K létu prostě cukety patří. Není divu, na 100 gramů připadá pouze 20 kalorií. Obsahuje také železo, vlákninu, hořčík nebo vitamín A.Pravidelná konzumace cuket zajistí vašemu tělu přísun draslíku, který snižuje krevní tlak.Pokud budete jíst cuketu pravidelně, bude vaše pokožka pevnější, pružnější a zdravější.Dokonale se hodí i na doplnění tekutin. Až 95 % cukety totiž tvoří voda.+ 1 fotka+ 2 fotky

Cukety patří mezi nejzdravější zeleninu vůbec. Podporují detoxikaci organismu, obsahují vitamín A, železo a draslík, který snižuje krevní tlak. K tomu všemu cukety i báječně chutnají.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 15. 07. 2022 16:00

I když může cuketa dorůst až do délky 40 centimetrů, je lepší sklízet ji menší. Pak je nejen chutnější, ale můžeme bez problémů jíst i její slupku. Stačí jen dobře opláchnout. Podle informací Národního zdravotnického informačního portálu vydrží cuketa v chladničce 2-3 týdny. Musí však mít stopku a neporušenou slupku, neboť by ji mohla napadnout plíseň.

Cuketa v kuchyni

Cuketa se hodí do spousty receptů, ať už jde o polévku, salát nebo klasické smažení v trojobalu. Můžete z ní zkusit připravit i báječné zapečené cuketové jednohubky. Na tento recept budete potřebovat:

  • mladá cuketa
  • 4 lžíce suga, nebo kvalitního kečupu
  • strouhaný sýr (vhodný je třeba čedar)
  • pár oliv (nemusí být)
  • bazalkové lístky
  • koření na pizzu
  • sušený česnek, sůl, pepř a cukr podle kyselosti suga

Cuketu nakrájíme na asi půlcentimetrová kolečka. Můžeme je lehce osolit a nechat chvíli odstát. Pak z nich setřeme kapky vody. Když máme hotová kolečka, přejdeme k dalšímu kroku.

Jak na zapečené cuketové jednohubky

V tomto receptu figurují i olivy, ale pokud vám nechutnají, klidně je můžete vynechat. Olivy nakrájíme na tenká kolečka a přidáme do suga, což je rajčatová omáčka, nebo do kvalitního kečupu. Dochutíme kořením na pizzu, česnekem, solí, bazalkou a přidáme lžíci nastrouhaného sýru.

V cuketových kolečkách vydlabeme lžící menší důlek. Tohle by nešlo, pokud bude cuketa větší a uprostřed už má semínka, která se vykrajují. Pamatujte na to při výběru cuket. Do důlků vložíme připravenou směs. Kolečka uložíme na plech s pečícím papírem a pečeme na 220 °C asi 10 minut. Pak je vytáhneme a posypeme zbytkem nastrouhaného sýra. Dáme na zapéct ještě na pět minut a je hotovo. Zapečené cuketové jednohubky je nejlépe podávat teplé.

Související články

Další články