Fit a krásnátestovánísoutěže

Chcete doma zažít pravou Itálii? 4 nejlepší recepty, které musíte zkusit

Chcete doma zažít pravou Itálii? 4 nejlepší recepty, které musíte zkusit
Zdroj: Pixabay.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Italská kuchyně rozhodně není jen pizza. Její kouzlo tkví v kvalitních ingrediencích a jednoduchosti. Za dobrým jídlem ovšem nemusíte nutně cestovat až do Itálie. Italské menu snadno vykouzlíte i doma s pomocí následujících receptů.

Jana Jánská 23. května 2020

Na italském stole se nejčastěji objevuje zelenina, kvalitní těstoviny, maso a spousta bylinek. Jestliže chcete vařit „po italsku“, rozhodně si nezapomeňte pořídit olivový olej, který patří k základům italské gastronomie.

Průvodce těstovinami: Co jsou vlastně pappardelle a proč se k omáčkám nejvíce hodí penne?
Mohlo by Vás zajímat:

Průvodce těstovinami: Co jsou vlastně pappardelle a proč se k omáčkám nejvíce hodí penne?

Těstoviny s omáčkou z cuket – Con le zucchine

Budete potřebovat: olivový olej, 1 mladá cuketa, 2 vrchovaté lžíce strouhaného parmazánu, 50 g strouhaného sýra caciocavallo (kaškaval), čerstvá bazalka, sůl, fusilli

Postup: Dáme vařit fusilli. Na oleji osmažíme cukety, osolené a nakrájené na plátky. Jakmile budou hotové, přidáme do nich strouhaný parmazán. Uvařené fusilli scedíme a přidáme je k cuketám i s trochou vody z vaření, přisypeme strouhaný parmazán a na pánvi prohřejeme. Vypneme plamen a lehce vmícháme caciocavallo a posekané lístky bazalky.

Výtečná cuketa: 5 důvodů, proč byste si měli tuto dobrotu dopřávat denně
Mohlo by Vás zajímat:

Výtečná cuketa: 5 důvodů, proč byste si měli tuto dobrotu dopřávat denně

Telecí kotlety z Umbrie

Budete potřebovat:

Na kotlety: telecí kotlety s kostí 4 ks, extra panenský olivový olej – 3 lžíce

Na dresing: lístky čerstvé bazalky – 1 hrst, extra panenský olivový olej – 120 ml, čerstvá máta – 1 malá hrst, čerstvá majoránka, nakrájená – 2 lžíce, bílý vinný ocet  – 2 lžíce, rozetřené naložené ančovičky – 1 lžíce, čerstvý rozmarýn, nakrájený – 1 lžíce, česnek, rozdrcený – 2 stroužky šťáva z 1/2 velkého citronu, červená cibule nakrájená nahrubo – 1/2 ks, sůl a čerstvě nadrcený černý pepř

Domácí pesto: Využijte bazalku, mátu nebo pečenou řepu jinak, než jste zvyklí
Mohlo by Vás zajímat:

Domácí pesto: Využijte bazalku, mátu nebo pečenou řepu jinak, než jste zvyklí

PostupNa dresink rozmixujeme bazalku, olej, mátu, majoránku, ocet, rozetřené ančovičky, rozmarýn, česnek, citronovou šťávu a cibuli na hrubší směs. Osolíme ji a opepříme podle chuti. Necháme stát asi 20 minut, aby se chutě rozležely.

Ve velké pánvi rozehřejeme olej na středním plameni. Kotlety osolíme, opepříme a smažíme je asi 10 až 12 minut, v polovině doby obrátíme. Kotlety by měly uvnitř zůstat ještě trochu růžové. Pak je necháme 5 minut odpočívat a poté ihned podáváme přelité pikantním dresinkem.

Řepkový, nebo olivový? Jaký olej použít, aby vaše jídlo mělo tu správnou chuť
Mohlo by Vás zajímat:

Řepkový, nebo olivový? Jaký olej použít, aby vaše jídlo mělo tu správnou chuť

Vitello tonnato

Budete potřebovat: telecí kýta, tuňák 1 konzerva, mrkev 1 ks, řapíkatý celer 1 ks, cibule 1 ks, kapary, masový vývar, citronová šťáva, majonéza, snítky tymiánu, olivový olej, sůl

Postup: Zeleninu nakrájíme, hodíme do kastrůlku, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Kýtu očistíme, osolíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem. Pak maso zabalíme do potravinové fólie a vložíme do vývaru se zeleninou. Necháme povařit 30 – 40 minut. Uvařené maso necháme zchladit a vývar přecedíme.

Večeře hotové do deseti minut. Nejlepší recepty na omeletu, salát či tortillu
Mohlo by Vás zajímat:

Večeře hotové do deseti minut. Nejlepší recepty na omeletu, salát či tortillu

Omáčka: k tuňákovi přidáme sůl, citronovou šťávu, naběračku vývaru a lžíci majonézy. Rozmixujeme, přidáme kapku olivového oleje a šťávu z masa, kterou jsme předem svařili. Znovu promixujeme.

Telecí nakrájíme na drobné plátky a zalijeme omáčkou z tuňáka. Ozdobíme kapary a zeleninou z vývaru.

Kuřecí krémové rizoto

Budete potřebovat: rukola – 1 hrst, cibule kuchyňská – 1 ks, vývar z masa, 2 polévkové lžíce, olivový olej – 2 polévkové lžíce, máslo – 2 lžičky, sýr parmezán, 200 ml víno bílé, 3 stroužky česneku, 350 g maso kuřecí, 500 g rýže

Dokonalé rizoto: Říkalo se mu pokrm chudých, nyní patří ke gurmánským skvostům
Mohlo by Vás zajímat:

Dokonalé rizoto: Říkalo se mu pokrm chudých, nyní patří ke gurmánským skvostům

Postup: Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme na jemno. Společně orestujeme v pánvi na rozpáleném másle dozlatova. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a přidáme na pánev k cibuli. Opečeme. Ve vyšším hrnci necháme rozpálit olivový olej a přidáme rýži. Smažíme ji aspoň 5 minut za důkladného míchání. Ke konci smažení přidáme k rýži cibuli s orestovaným kuřecím masem. Přilijeme část vroucího vývaru a bílého vína (doléváme opakovaně po částech tak, aby se vždy téměř veškerá tekutina odpařila a „vsákla“). Neustále mícháme. Vaříme takto asi 20 minut, přitom dochutíme solí a pepřem. Odstavíme z plotýnky a do směsi zamícháme 2 lžičky strouhaného parmezánu. Na talířích ozdobíme lístky rukoly.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články

Zavří­t reklamu