Jahody v kuchyni: Báječné jsou čerstvé, ale zkusit můžete i nepečený dort s tvarohem

Jahodám se říkalo také ovoce lásky. Dnes už víme proč - díky antioxidantům podporují krevní oběh v pohlavních orgánech.Z jahod lze udělat báječnou chladivou polévku do horkých dnů. Postačí rozmixovat hrst jahod se studeným mlékem.Jahody mají vysoký obsah vitamínu C, ale také A, B a E.Díky kyselině ellagové mají jahody také protinádorové vlastnosti.+ 2 fotky+ 3 fotky

Sezona jahod se pomalu rozbíhá a i když jsou nejlepší čerstvé jako zdravá svačinka, hodí se také do různých receptů. Jahody jsou báječné třeba v dortech, které svou výrazně červenou barvou prozáří. Znáte nepečený tvarohovo-pudinkový dortík s jahodami a želé?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 27. 05. 2022 11:30

Jahody použijeme vždy co nejdříve po sklizni, dobře očištěné, omyté a osušené. Krájíme je ostrým nožem, abychom plody zbytečně nepomačkali. Velmi dobře se k nim hodí mléčné produkty, jako tvaroh, zakysaná smetana, šlehačka, mascarpone a další.

Nejlepší dortík s jahodami a tvarohem

Až se dostaví horké letní dny, přijdou vhod nepečené dorty s ovocem. Jedním z nich je osvěžující dortík z piškotů a smetanového krému s tvarohem, plný šťavnatých a sladkých jahod. Na jeho přípravu budeme potřebovat:

  • 400 g čerstvých jahod
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 180-200 ml mléka a 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vanilkové cukry a 50-60 g moučkového cukru
  • 110 g dětských piškotů
  • 1 vanilkový pudink bez vaření, 1 jahodové ovocné želé a pár kapek citronového aroma
  • 500 ml vody

Začneme s přípravou jahodového ovocného želé, které sice použijeme až na konec, ale trvá dost dlouho, než vychladne a začne želírovat. Postup je jednoduchý. Půl litru vody přivedeme k varu, odstavíme a přidáme sáček ovocného želé. Do toho vmícháme cukr podle potřeby.

Už se to nesmí vařit. Všechno rozšleháme metličkou a necháme zchladnout. Želé použijeme na povrch dortíku až tehdy, když začíná houstnout. Jinak by si mohlo najít skulinky a protéct dolů.

Jak na dort s jahodami a tvarohem

A teď se můžeme pustit do dortu samotného. V jedné míse ušleháme smetanu do velmi husté pěny a nakonec přidáme část cukru. Do druhé mísy vložíme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, mléko a pár kapek aroma, s tím raději opatrně. Stejně tak mléka je někdy lépe použít méně, než je v receptu, záleží na konzistenci tvarohu. Pak vše začneme šlehat a přisypáváme pudinkový prášek. Když vznikne hustší hmota, jemně do ní vmícháme připravenou šlehačku.

Teď přišel čas na trochu hraní. Na dno dortové formy rozložíme piškoty a rozetřeme na ně část tvarohové hmoty. Navrch pokládáme jahody rozkrojené na půlky, následuje tvarohová hmota, piškoty a zbytek tvarohové směsi. Nahoru rozložíme zbytek jahod a dortík zalejeme mírně tuhnoucí ovocnou želatinou.

Dortík necháme v chladničce pořádně ztuhnout, ideální je vyčkat až do druhého dne. Když vám zbyde želatina, není potřeba se jí zbavovat. Můžete ji třeba dát ztuhnout do pohárku s trochou jahod a vznikne fajn jednohubka.

Související články

Další články