Jedlými květy ozdobíte i sváteční dort: Můžete použít i ty, do kterých byste to neřekli

Jedlými květy ozdobíte i sváteční dort: Můžete použít i ty, do kterých byste to neřekli
Zdroj: Pixabay.com
Okvětní lístky růží ozdobí nejenom svatební dorty, ale dodávají barvu i salátům. Mohou se také přidávat do ovocných šťáv, sorbetu a džemu. Výraznější chuť mají tmavší odrůdy.Drobné květy macešek uplatníte na cupcake nebo jednohubky. Ochutí i zeleninový salát.Před servírováním orchideje odstraňte bílou část okvětních lístků, mají nepříjemnou nahořklou chuť. Květy nejlépe vyniknou na velkých slavnostních dortech. Než začnete konzumovat karafiát, odstraňte bílou část okvětních lístků, která mívá nahořklou chuť. Zbylé části lístků jsou sladké a aromatické. + 4 fotky+ 5 fotek

Romanticky rozsypané plátky růží, kdo by to neznal. Ale i jiné květy můžeme zařadit do svého jídelníčku a ozdobit si jimi dorty, cukroví nebo zeleninové saláty. Jiné jsou dokonce přímou součástí pokrmů, například smažené cuketové květy nebo levandulové cupcaky.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 25. 11. 2020 14:00

Jedlé květy opravdu nejsou jenom originální přísadou salátů a ozdobou dortů či nápojů. Kamkoli je přidáte, zároveň i zvýšíte atraktivitu pokrmu. Toho využijete i při přípravě slavnostní tabule, které si při nadcházejících svátcích určitě hodně užijeme. Existuje víc než padesát druhů jedlých květů, nám ale bohatě postačí, když poznáme zhruba desítku těch nejlepších.

Kde je získáte

Důležitá je správná identifikace jedlého druhu, můžete si květy koupit už zabalené a připravené, teď v zimní sezoně je to nejpohodlnější, anebo v létě si je nasbírat na zahrádce či louce. Pak je ale dobře vědět, že je sbíráme v době vrcholného květu, a to pouze takové, které jsou pěstované bez použití pesticidů.

Jedlé květy

Květy, které budou pro vaše potřeby a představy nejlepší:

  • růže
  • karafiát
  • zimní fiala
  • ibišek
  • chryzantéma
  • begonie
  • maceška
  • levandule
  • aksamitník
  • sedmikráska
  • lichořeřišnice
  • měsíček

Ne všechny květy jsou jedlé

Dávejte pozor, které květy si na talíř položíte, protože některé nechutnají vůbec dobře. Jiné, například oleandr, jsou dokonce prudce jedovaté! Do svého jídelníčku dále určitě nezařazujte verbenu, narcis, lobelku, azalku, hrachor ani rododendron.

Ledové květy

Místo čerstvých květů si můžete připravit z jedlých květů i nádherné dekorace, které vypadají, jako by byly ojíněné mrazem.

Potřebujete: Jedlé květy (nejlépe růže nebo fialky), vaječný bílek, hodně jemný krystalový cukr, malé množství vody.

Postup: Bílek dejte do misky, přidejte vodu (stačí půl lžičky) a rozšlehejte. Pozor, nesmí se napěnit. Bílkem potřete celý květ a posypte cukrem. Nechte úplně zaschnout. Teprve potom zdobte. Na dortu vypadají zajímavě, a dokonce i déle vydrží čerstvé.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články