Houbová sezona začala: Hříbky rostou průměrně deset dní, dají se připravit i netradičně s bazalkou

Houbám se v posledních dnech mimořádně dařilo, což je dobré znamení zejména pro gurmány, kteří je připravují na spoustu způsobů. Kromě netradičního receptu pro vás máme i pár tipů, které se vám budou hodit, než vyrazíte do lesa na sběr. Věděli jste, že když je houba okousaná od plžů, neznamená to, že když neublížila jemu, neublíží ani nám?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 09. 09. 2022 18:00

Podle webu Rozhlas.cz každá česká domácnost nasbírá ročně asi 6 kilogramů hub. To je slušné číslo. Abychom ho mohli dosáhnout, musí houby růst rychle.

Jak dlouho rostou houby

Třeba takový hříbek zvládne za jeden den i 5 centimetrů. Podle magazínu Na houby rostou houby obecně 7–12 dní. Zajímavostí je, že než je vůbec spatříme, mají za sebou už polovinu této doby. Tolik času totiž roste jen plodnice pod zemí, až pak vykoukne i houba samotná.

Například oblíbený hřib smrkový roste 10 dní a obvykle od momentu, kdy vydatně zaprší a z lesů se kouří. Podle magazínu Na houby je možné, že jeden den na místě nic nenajdete a druhý den je tam 7 cm hříbek. On se totiž na růst připravuje čeká na správné podmínky, pak dokáže takhle vykouknout už za 10 hodin.

Pokud máte rádi bedly a v lese zahlédnete krásnou, ale ještě se zavřeným kloboukem, vraťte se pro ni hned druhý den. Často se přes noc rozevře a vy si z ní poté můžete připravit výborné řízky.

Na co si dát pozor u sběru hub

Obecně platí, že se vyhýbáme houbám, které jsou napadené plísní. Zapomeňte na to, že by stačilo ono místo jen odříznout. Plíseň už je v celé houbě a donesli byste si domů.

Stejně tak zapomeňte na to, že když houbu 100% neznáte, ale je okousaná třeba od plže, je jedlá. Konkrétně plž má jiný zažívací systém, takže mu neublíží ani houba, která je pro člověka jedovatá.

I když máme bazalku většinou spojenou s pizzou, její využití je všestrannější. Hindské kultury ji dokonce považují za posvátnou bylinku. Bazalka pochází z Indie a pěstuje se víc jako 5000 let.

Recept na opečené houby s česnekem a bazalkou

I když máme bazalku většinou spojenou s pizzou, její využití je všestrannější. Hindské kultury ji dokonce považují za posvátnou bylinku. Bazalka pochází z Indie a pěstuje se víc jako 5000 let.

Přestože to někteří lidé neradi slyší, houby mohou na talíři nahradit maso. Všechno je to jenom otázka vhodně zvoleného receptu. Mezi ty nejzajímavější patří opečené houby s česnekem a bazalkou. Na tento recept budete potřebovat:

  • 250 g hub (mohou být jakékoliv)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička italské směsi bylinek (sušená bazalka, majoránka, oregano, rozmarýn)
  • sladká paprika
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • větší špetka mletého pepře a sůl
  • 1 lžička balsamika

Použijeme raději menší houby, ale pokud se povede nasbírat větší, nakrájíme je na malé kousky. Pak si smícháme utřený česnek s olejem, balsamikem a bylinkami a do této směsi vložíme očištěné houby. Ideální je nechat je marinovat přes noc, ale v případě nouze postačí i 20 minut. Když si houby dostatečně dlouho poležely v marinádě, předehřejeme troubu na 200 stupňů. Houby vložíme i s marinádou do zapékací misky a pečeme 20-25 minut.

A to je všechno. Opečené houby s česnekem a bazalkou lze jíst samostatně s chlebem nebo jako přílohu k něčemu většímu. Klidně i k masu. Fantazii se meze opravdu nekladou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Bazalka pravá

Toprecepty.cz: Opečené houby s česnekem a bazalkou

Zdroj fotografie:

Se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články