Linecké cukroví: Původní recept pochází z roku 1653, jak tuto ozdobu Vánoc připravujeme dnes?

Linecké cukroví: Původní recept pochází z roku 1653, jak tuto ozdobu Vánoc připravujeme dnes?
Zdroj: Pixabay
Linecké cukroví má původ v lineckém koláči. Po zjednodušení, aby vydrželo déle, zůstalo oběma sladkostem společného jen málo. Třeba marmeláda a otvory na horní části.Linecké cukroví se v průběhu stovek let stalo tradičním symbolem Vánoc.U přípravy lineckého cukroví nezapomínejte na to, že byste měli mít plát těsta dobře vychlazený a vyválený na stejnou tloušťku.A ve vrchní části je potřeba nechat takzvané linecké oči.+ 3 fotky+ 4 fotky

První zmínka o lineckém cukroví pochází z roku 1653, kdy se, ještě v podobě koláče, objevilo v kuchařce rakouské hraběnky Anny Margarity Sagramosy. Jak se za následující staletí změnilo a jak pečeme linecké cukroví dnes?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 04. 12. 2021 16:10

Linecké cukroví obvykle představují dva malé kousky cukroví slepené marmeládou a posypané moučkovým cukrem. Jenže téměř 400 let starý recept, který položil základy lineckého cukroví, vypadal úplně jinak. Šlo vlastně o koláč s lahodnou mandlovou máslovou krustou, naplněný zavařeninou z černého rybízu a nahoře měl mřížkovou krustu.

Historie lineckého cukroví

Není bez zajímavosti, že na výrobu křupavého korpusu lineckého koláče se používaly rozemleté ořechové skořápky, neboť byly někdy snáze dostupné než pšeničná mouka. A jak se z toho nakonec stalo drobné cukroví? Za proměnou stáli pekaři, kteří chtěli něco, co by mohli skladovat delší dobu. A pak se stalo sváteční tradicí, vyložit cukroví do jinovatkou pokrytého okna.

K této proměně došlo samozřejmě v rakouském Linci a první masová výroba lineckého cukroví se připisuje pekaři jménem Johann Konrad Vogel. On a jeho kolegové vykrajovali z těsta na linecký koláč různé tvary - hvězdy, kolečka nebo srdce. Spojovali je po dvou a horní část měla uprostřed výřez, kterému se říkalo linecké oko.

Doprostřed dávali zavařeninu z černého nebo červeného rybízu, což byl stejný postup jako u dortu. Podle webu Eat2explore.com je linecké cukroví známé po celém světě, ovšem s různými obměnami. Třeba v Americe používají jakoukoli sladkou náplň, včetně oříškovo-čokoládové pomazánky...

Jak na nejlepší linecké cukroví

Je jasné, že tak, jak si každá domácnost připravuje vlastní verzi rybí polévky a dům od domu se liší vánoční tradice, také linecké cukroví nemá jen jednu verzi. Nicméně nic nezkazíte, pokud se inspirujete třeba tímto receptem z kulinářského webu Toprecepty.cz. Budete potřebovat:

ůžeme přidat i nastrouhanou citronovou kůru, dodá cukroví další rozměr. Pak těsto necháme dostatečně dlouho odpočinout v lednici.

Je dobré rozdělit si těsto na několik částí a ty pak vytahovat z lednice postupně. Těsto vyválíme na stejně silný plát, z něhož pak vykrajujeme různé tvary. Nezapomeňte ovšem do poloviny z nich udělat linecké oko. Pečeme na 180° C a dorůžova, co je asi 8 minut. Linecké cukroví ještě trochu na plechu dojde. Po vychladnutí natřeme spodní část marmeládou a tu vrchní posypeme moučkovým cukrem ještě před slepením, abychom si "nezakryli" očko.

Zdroje informací:

Toprecepty.cz: Linecká kolečka III.

Foodreference.com: Linzer cookies

Eat2explore.com: The History of Austrian Linzer Cookies: A Holiday Tradition

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články