Masarykovo cukroví: Nostalgická vzpomínka na první republiku a prezidenta, který prý rád mlsal

Tomáš Garrigue Masaryk, první prezident československé republiky, byl prý velký mlsoun. O Vánocích nesmělo na zámku v Lánech chybět jeho oblíbené cukroví, které dnes známe pod názvem Masarykovo cukroví. Jde o křehké máslové těsto s křupavými lískovými oříšky. Recept je mimořádně jednoduchý.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 02. 12. 2022 18:00

Když se v roce 2014 v Lánech konala vzpomínka na Tomáše Garrigua Masaryka, došlo i na jeho oblíbená jídla. Na stolech nechyběla bramborová polévka nebo švestkové knedlíky s mákem.

Tomáš Garrigue Masaryk a jídlo

První československý prezident byl státník, filozof, sociolog a pedagog. Měl také lidskou stránku, díky které je oblíbený dodnes. A její součástí je Masaryk jako gurmán. „Říkával, že měl rád ta jídla, která mu vařívala maminka,“ vysvětlila pro Českou televizi Magdalena Elznicová Mikesková, ředitelka Muzea T. G. M.

Měl hodně rád bramborové knedlíky se švestkami a mákem, které tehdy nebyly hlavním jídlem, ale podávaly se jako dezert. Další zvláštností bylo cukroví, které na vánočním stole u Masaryků nikdy nechybělo. Základem byly opražené lískové oříšky, které se pak na půl hodiny nechaly odpočívat v horké vodě. Řeč je o proslulém Masarykově cukroví. To prý měl také od své maminky.

Lískové oříšky jsou dobré na pokožku i vlasy

Masarykovo cukroví se neobejde bez lískových ořechů, které jsou nejen chutné, ale také mimořádně zdravé. Obsahují riboflavin, známý i jako vitamin B2. Je důležitý pro správné fungování srdce, očí a kůže. V oříšcích je navíc hořčík, vitamin E a třísloviny, díky kterým se používají při střevních potížích.

Podle Českého rozhlasu je olej z jader lískových oříšků vhodný na vlasové zábaly. Zlepšuje jejich kvalitu a pomáhá na roztřepené konečky. Díky kyselině linolové vlasy hydratuje a může zmírnit i suchou pokožku hlavy.

Jak na pravé Masarykovo cukroví

Pokud si chcete připomenout atmosféru první republiky, zkuste upéct pravé Masarykovo cukroví. Na tento recept budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 žloutek
  • 150 g lískových oříšků (celých)
  • moučkový cukr na obalení (možno vynechat)

Celé lískové oříšky nejprve namočíme na 1 hodinu do misky se studenou vodou. Z mouky, cukru, kakaa, žloutku a másla nakrájeného na menší kousky vypracujeme těsto. Předmáčené oříšky osušíme ubrouskem a pak je zapracujeme do těsta.

Z těsta utvoříme 5-6 válečků dlouhých asi 8-10 cm a dáme je ztuhnout do ledničky na 2 hodiny. Poté válečky nakrájíme na plátky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Nedáváme je hned vedle sebe, potřebují trochu prostoru. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C a zhruba 8-10 minut. Upečené cukroví je možno obalit v moučkovém cukru, ale obejdete se i bez něj. Masarykovo cukroví je dobré i bez obalování.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Tomáš Garrigue Masaryk

Toprecepty.cz: Masarykovo cukroví - pravé

Byrdie.com: Hazelnut Oil for Hair: Benefits and How to Use It

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články