Masopust 2022: Nejlepší recept na tlačenku. Víte, který československý prezident ji miloval?

Masopust 2022: Nejlepší recept na tlačenku. Víte, který československý prezident ji miloval?
Zdroj: Wikimedia Commons/Pohled 111, CC BY-SA 4.0
Vepřovou tlačenku měl v oblibě i bývalý československý prezident Antonín Zápotocký.Ve Skotsku také existuje tlačenka. Říká se jí haggis a jde o národní jídlo.Haggis je vlastně ovčí žaludek nadívaný skopovým masem. Zahušťuje se cibulí a ovesnými vločkami.Takto vypadá norská tlačenka.+ 4 fotky+ 5 fotek

Masopust láká především na zábavu a konzumaci výtečného jídla. Symbolem těchto dní je rozhodně tlačenka. Víte, jaká je její historie? K jejím vyhlášeným milovníkům patřil i československý prezident Antonín Zápotocký.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 23. 02. 2022 12:30

Hojnost jídla a pití se ovšem netýká jenom takzvaného Tučného čtvrtku (24. 2.). Následuje totiž i Masopustní neděle (27. 2) a Masopustní úterý (1. 3.). Ani dny mezi tím nemusíte šidit. Naši předkové se totiž drželi názoru, že se člověk musí v těchto dnech pořádně najíst, aby měl energii na celý zbytek roku. A navíc už na Popeleční středu (2. 3.) přichází půst...

Historie tlačenky

Podle pořadu Boží dar z dílny České televize se sekané nebo krájené maso míchalo s rosolem a tlačilo do vepřového žaludku nazvaného bachořinka. Po vychladnutí byl balíček zatížený kamenem, aby se vytlačil přebytečný vzduch.

Deník Právo píše, že název tlačenka se začal používat až ve 20. století. Vznikl podle jednoho z jejích předchůdců, který se německy jmenuje presswurst, co bychom mohli přeložit jako tlačený buřt. Jde vlastně o popis výrobního postupu, neboť v tomto případě se masová hmota po uvaření zhutní lisováním. Presvuřt se dělal z kořeněné vepřové krve.

Tlačenka není pouze regionální záležitostí, její varianty bychom mohli najít i ve Španělsku, Vietnamu či Skotsku, kde je národním jídlem haggis. Jde o ovčí žaludek nadívaný skopovým masem a vnitřnostmi, nechybí srdce, játra, ale také plíce či jazyk. Na zahuštění slouží ovesné vločky, cibule a ovčí lůj.

Nejlepší recept na tlačenku

Tlačenku prý zbožňoval bývalý československý prezident Antonín Zápotocký, i proto byla při 10. výročí osvobození servírována jako předkrm. Existuje nepřeberné množství druhů tlačenky, liší se třeba podle použitého masa (vepřové, kachní nebo zvěřina), krve a dalších ingrediencí. Tlačenka je ozdobou každé zabijačky, lze ji ale připravit i bez toho. Na domácí tlačenku budete potřebovat:

Zdroje informací:

Česká televize: Boží dar

Toprecepty.cz: Vepřová tlačenka

Wikipedia.org: Tlačenka, Presswurst, Haggis

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články