Mazanec podle Heleny Růžičkové: Velikonoční klasika s máslem, rumem a rozinkami

Slavná herečka Helena Růžičková byla známá nejen svými rolemi a věštěním, ale také vařením. Víte, jakému masu dávala přednost? A jaký je dodnes populární recept na velikonoční mazanec podle Heleny Růžičkové?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 24. 03. 2023 15:00

Helena Růžičková je podepsána hned pod několika kuchařkami, které vyšly v 90. letech. Některé recepty z těchto knížek jsou poplatné době, třeba přírodní krůtí plátek s broskví a sýrem. A zajímavé je, že pekla i krocana v americkém stylu.

Kreativní kuchařka Helena Růžičková

Škopková ze slavné komediální série Slunce, seno by si s Helenou Růžičkovou asi rozuměla. Spojovalo je třeba co, co malý Jirka nenáviděl - bílé maso. Herečka totiž často ve své kuchyni pracovala s králíkem, zajícem a krůtou. A to nejenom tehdy, když došlo na klasické recepty.

Z krůty se dá udělat absolutně všechno. Já například miluju humrový koktejl. Zkuste ho připravit z krůty. Uvaříte krůtí prsíčka na páře s octem a pak maso nakrájíte na kostičky a přidáte do majonézy spolu s jemně nastrouhanou mrkví a celerem - a je to skvělé,“ řekla jednou herečka, která vydala knížky jako Kuchařka krůtí co má devatero chutí a Vaříme s Helenou Růžičkovou - Králičí, zaječí a krůtí speciality.

Helena Růžičková v kuchyni

Pokud se ptáte, kde se v Heleně Růžičkové vzal tento nevšední přístup k vaření, je nutné vrátit se do doby jejího dětství. Hereččina maminka Draga pocházela ze Sarajeva a zásobovala ji jídly, která byla na tu dobu v Praze nevšední.

Třeba ve čtyřicátých letech 20. století zde ještě nebylo moc obvyklé jíst spoustu zeleniny a hlavně syrová rajčata. Ale malá Helena je, k údivu svých spolužaček, dostávala na svačinu do školy. Draga jí také neváhala k máslovému chlebu přibalit cibuli a česnek, který sama hrozně zbožňovala. A dokázala jej prý dát i do šlehačky...

Helena Růžičková a její recept na mazanec

Herečka ovšem neholdovala jenom masu, v repertoáru měla také sladká jídla. Zkuste si připravit třeba mazanec podle Heleny Růžičkové. Na tento recept budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 5 žloutků
  • 1 lžíce rumu
  • 60 g čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 500 ml mléka
  • kůra z 1 citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce mandlí

Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme 2 lžíce z odváženého množství cukru, 2 lžíce z odvážené hladké mouky, promícháme a necháme 15-20 minut vykynout kvásek. Do mísy dáme zbývající mouku a cukr, sůl, kůru z citronu, žloutky, změklé nebo rozpuštěné vlahé máslo, rozinky, nasekané mandle, rum a vanilkový cukr. Přilijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout.

Hotové těsto položíme na vál, propracujeme a rozdělíme na 4 díly, které zformujeme do mazanců. Uložíme je na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30–45 minut v teple.

Před pečením každý mazanec potřeme našlehaným bílkem, na vrcholku nařízneme nebo nastřihneme malý křížek. Mazance pak posypeme plátky mandlí (nemusí být) a upečeme v troubě na 170 °C. Na ještě horký mazanec položíme kousek másla a když se rozpustí, potřeme jím  celý bochníček.

Zdroje informací:

Toprecepty.cz: Mazanec od Heleny Růžičkové

Dumazahrada.cz: Pod pokličkou slavných: Byla Helena Růžičková kuchařkou proti své vůli?

Související články

Další články