Nejlepší vanilkové rohlíčky: Jak je upéct, aby byly křehké a voňavé

Nejlepší vanilkové rohlíčky: Jak je upéct, aby byly křehké a voňavé
Zdroj: Pixabay.com

Umíte si představit Vánoce bez vanilkových rohlíčků? Naše nejmilovanější cukroví nesmí chybět na žádné štědrovečerní tabuli. Krásně voní máslem, oříšky a samozřejmě i vanilkou. Někdo je připravuje z vlašských ořechů, jiný z lískových oříšků, ale nejlepší jsou asi z mandlí.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 07. 12. 2020 11:00

Upéct vanilkové rohlíčky není až taková věda, ale může se stát, že se vám budou lámat, nebo dokonce rozpadat, či naopak nebudou správně křehké a rozplývající se.

Ořechy do rohlíčků

Ať už použijete vlašské ořechy, lískové oříšky nebo mandle, nic nepřežeňte. Při pečení neplatí pravidlo, čím víc dobroty do těsta nasypeme, tím bude lepší. Přiměřeně, to je naše heslo. Dávejte tedy jen tolik, kolik radí recept. Při větším množství těsto nebude vázat a začne se drolit.

Důležité je také správné pomletí oříšků. Určitě nekupujte už namleté, riskujete, že budou žluklé. Radši si vše namelte nebo rozmixujte těsně před pečením sami.

Když je těsto tuhé

Většinou je na vině bílek. Ten totiž až na výjimky do těsta na žádné cukroví nepatří. Používejte jenom žloutek. Když se rozhodnete péct z poloviny dávky, vše dělte dvěma, tedy i žloutek. Jak ale dát jen půlku žloutku? Jednoduše – žloutek rozšlehejte a pak už snadno lžičkou půlku odeberete.

Vanilkové rohlíčky

Potřebujete: 240 g hladké mouky, 160 g másla, 50 g cukru, 100 g mandlí nebo lískových oříšků, 1 žloutek.

Na obalení: Moučkový cukr a alespoň dva sáčky vanilkového cukru.

Postup: Na vál nasypejte odváženou a prosátou mouku. Uprostřed vytvořte důlek, do něj dejte žloutek, na kousky nakrájené změklé máslo a jemně mleté mandle nebo oříšky. Rukama rychle vypracujte tuhé těsto, které zabalte do folie a dejte přes noc do chladničky. Druhý den z těsta vyválejte šišku a tu nakrájejte na menší dílky. Z každého kousku těsta vytvarujte úhledný rohlíček. Jestli si nejste jisti svojí zručností, můžete použít k tvarování formičku anebo z těsta vyválejte placku asi 4 mm vysokou a vykrájejte tvar rohlíčků.

Cukroví přeneste na plech a vložte do trouby vyhřáté na 180 ºC. Pozvolna pečte dorůžova. Ještě horké rohlíčky opatrně nožem podeberte a vkládejte do mísy, ve které máte moučkový a vanilkový cukr. Pečlivě po všech stranách rohlíčky obalte a v jedné vrstvě vyrovnejte na ubrouskem vyložený podnos, kde je necháte zcela vychladnout. Poté cukroví vyskládejte do papírové krabice vyložené ubrouskem a nechte v chladu alespoň dva týdny odležet.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články