Nejoblíbenější velikonoční recepty: Jak vykouzlit ideální mazanec

Nejoblíbenější velikonoční recepty: Jak vykouzlit ideální mazanec
Zdroj: Wikimedia Commons/Chmee2, CC BY-SA 3.0
Mazanec se v českých kuchařských záznamech objevuje již od 15. století.Základem mazance je kvásek, který si připravíme z vlažného mléka, kostky kvasnic, trošky cukru a mouky. Když je těsto na mazanec vykynuté, zapracují se do něj rozinky a mandle, ale můžou být i oříšky. Mazanec se před pečením potře rozšlehaným vejcem. A nezapomeňte nahoře udělat křížek.+ 2 fotky+ 3 fotky

Mazanec se u nás peče už od 15. století a k Velikonocům neodmyslitelně patří dodnes. Jde o sladkou dobrotu ve tvaru bochníku, jehož těsto připomíná vánočku. Víte, jak se peče?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 08. 04. 2022 15:30

O velikonoční neděli se k jídlu podávalo tradičně to nejlepší, což znamenalo také sladké a chutné mazance. Pečou se z kynutého těsta, které připomíná vánočkové. Příjemně voní po citrónu, jsou plné rozinek nebo kandovaného ovoce a posypané tenkými plátky loupaných mandlí.

Co symbolizuje velikonoční mazanec

První zmínky o mazanci u nás pocházejí již z 15. století. Tehdy se ovšem nepekl jenom o Velikonocích a navíc se nesladil cukrem. Ten ještě nebyl moc rozšířen a byl také drahý. Nahradila jej sladká smetana. Hodně záleželo i na tom, jak si rodina vedla po finanční stránce. Někde měli jeden mazanec, který rozkrojili pro všechny, jinde dostal každý svůj bochník.

Mazanec se pekl na Bílou sobotu a jeho recept se lišil také podle toho, komu byl určen. Pro návštěvy jej připravovali s rozinkami a mandlemi, čeleď se dočkala prostého kynutého těsta. Oba však měly společné to, že ještě před pečením se nahoře udělal nožem křížek.

Jak upéct velikonoční mazanec

Pokud sáhnete po tomto receptu na mazanec, v průběhu pečení se nesplaskne na placku, ale zůstane vám krásný bochník. Budete potřebovat:

Základem je kvásek, který si připravíte smícháním 100 ml vlažného mléka, lžíce cukru, kostky droždí a trochy mouky. Kvásek následně smíchejte se zbytkem surovin. Stranou zůstanou pouze rozinky a mandle. Když se vám bude zdát, že je těsto moc řídké, lze to napravit přidáním mouky. Teď už zbývá jenom čekat. Asi za hodinu těsto vykyne. Pak z něj vytvarujte bochník, do něhož zapracujete rozinky a mandle. V případě potřeby jej lze rozdělit na dva menší bochníčky. A znovu se čeká na další dokynutí. Tato pauza je kratší, trvá asi půl hodiny.

Zbývá jen potřít bochánek rozšlehaným vajíčkem a udělat na něm nějakým ostrým předmětem křížek. Mazanec může mířit do trouby vyhřáté na 160 °C, stráví v ní asi 35 minut.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mazanec

Toprecepty.cz: Mazanec

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články