Nejoblíbenější velikonoční recepty: Jak vykouzlit ideálního beránka

Nejoblíbenější velikonoční recepty: Jak vykouzlit ideálního beránka
Zdroj: Pixabay
Skopové se na stolech našich předků tradičně objevovalo po skončení velikonočního půstu.Dnes máme místo něj sladkého velikonočního beránka. Přesto jde o upomínku na historii. Představuje Ježíše Krista, beránka Božího, který se obětoval za lidstvo.Velikonoční beránek se peče v této formě.Velikonočního beránka lze vylepšit čokoládou...+ 2 fotky+ 3 fotky

Velikonoční beránek kdysi symbolizoval skopové maso, které se po velikonočním půstu konzumovalo v hojné míře. Dnes je to hlavně sladká pochoutka, která se někdy polévá čokoládou.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 08. 04. 2022 15:35

Stejně jako u jidášů, ani u velikonočního beránka se prý nemusíte držet jedné předepsané formy. Podle některých zdrojů jej může nahradit i jiné zvíře. Nejznámější ovšem tato velikonoční pochoutka zůstává v podobě beránka.

Co symbolizuje velikonoční beránek

Ovčí stáda byla u nás kdysi hojně rozšířená, skopové se objevovalo v kuchyni po skončení velikonočního půstu. Velikonoční neděle byla dnem radosti a oslav vzkříšení Ježíše Krista, proto na stole muselo být to nejlepší – skopové maso, beránek, mazance a jidáše.

Když se později ovce přestaly chovat ve velkém, došlo k ústupu skopového masa. A na velikonoční tabuli jej nahradila sladká verze. Připomíná obětování Ježíše (Božího beránka), jenž zemřel za naše hříchy. Má podobu ležícího beránka. Těsto se sladké a smíchané s kandovaným ovocem, nebo alespoň s rozinkami.

Jak upéct velikonočního beránka

Pokud máte svůj ověřený recept na bábovku, lze jej použít i na velikonočního beránka. Neexistuje jenom jeden pevně daný postup, může se péct z piškotového těsta, jemného šlehačkového nebo těsta na biskupský chlebíček. Teď si představíme velikonočního beránka z třeného těsta. Budete potřebovat:

Žloutky utřete s máslem a cukrem. Do této směsi postupně přidávejte vlažné mléko a mouku, kterou jste si předem promíchali s práškem do pečiva. Z bílků si připravte sníh, který je potřeba opatrně vmíchat do směsi a doladit několika kapkami citronové šťávy.

Formu na beránky vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Stačí už je opatrně vlít těsto a péct v troubě předehřáté na 170 °C asi půl hodiny až 45 minut.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Velikonoční beránek

Toprecepty.cz: Velikonoční beránek

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články