Ředkvičky: Jarní pochoutka plná vitamínů se hodí do pomazánek, ale báječná je i v polévce

Ředkvičky: Jarní pochoutka plná vitamínů se hodí do pomazánek, ale báječná je i v polévce
Zdroj: Unsplash
Ředkvičky sice koupíte po celý rok, ale nejchutnější jsou na jaře.Takhle by měla vypadat krásná a zdravá ředkvička.Ředkvičky jsou jednou z nejoblíbenějších plodin českých zahrádkářů.Ředkvička roste poměrně rychle...
+ 6 fotek+ 7 fotek

Ředkvičky neodmyslitelně patří k jaru. Rychle rostou a báječně chutnají i syrové. Neztratí se však ani v pomazánce s jogurtem. Znáte i další recepty z ředkviček?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 14. 05. 2022 09:00

Ředkvičky, stejně jako kedlubny, potřebují hodně vlahy, aby nedřevnatěly. Je to poměrně nenáročná rostlina, která navíc roste rychle. Sklízet se může již dva týdny po výsevu. Nejchutnější jsou čerstvé ředkvičky, právě vytažené ze země. Obsahují vlákninu, vitamin C, beta-karoten a kyselinu listovou.

Recepty z ředkviček

Malé kulaté ředkvičky jsou ozdobou namazaných chlebů, obložených mís, salátů a pomazánek. Jejich charakteristickou palčivou chuť způsobuje hořčičný olej. Lehké přisolení tuto chuť ještě víc uvolní. Ředkvičky rychle vadnou, proto je nelze dlouho skladovat.

Báječná jsou třeba v rychlé pomazánce s jarní cibulkouUmyté ředkvičky stačí Přidáme umytou a najemno nasekanou jarní cibulku a promícháme s tvarohem. Stačí už jen opepřit a osolit podle sebe. Pokud máme chuť na něco většího, zajímavý je také recept na salát se šunkou a jogurtem. Budeme potřebovat:

  • 1 svazek ředkviček
  • 50 g vepřové šunky
  • 1 kelímek bílého řeckého jogurtu
  • sůl, pepř a pažitka

Omyté ředkvičky nastrouháme nahrubo, šunku nakrájíme nadrobno a pažitku nasekáme. Vše smícháme s jogurtem a podle vlastní chuti osolíme a opepříme. Ideální je k tomu bageta nebo tmavé pečivo.

Ředkvičky v kuchyni

Pokud se ředkviček urodí více a nestíháme je sníst čerstvé, lze je zpracovat v teplé kuchyni. Tak vydrží o něco déle. Hodí se do zapékaných i dušených jídel, pod maso a do polévek. Znáte třeba falešnou houbovou polévku z ředkviček? Na její přípravu budeme potřebovat:

  • 2 svazky ředkviček
  • 4-5 brambor
  • 1 lžička kmínu, 1 lžička papriky
  • 2 lžíce mouky, lžíce másla
  • zeleninový vývar
  • 3 jarní cibulky
  • libeček, petrželka a sůl

Ředkvičky očistíme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme ředkvičky, bílou část cibulek, posypeme kmínem, paprikou a osolíme. Pak přidáme mouku. Tu necháme opravdu jen velmi krátce zasmahnout, zalijeme vývarem, rozšleháme a přivedeme k varu. Do vařící polévky vložíme brambory pokrájené na malé kostky a vaříme doměkka. Před dokončení přidáme libeček a cibulkovou nať a hotovou polévku posypeme petrželkou.

Zdroj informací:

Wikipedia.org: Ředkvička

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články