Voňavé a lahodné tiramisu, jak ho dělali i v Prostřenu. Italská i česká verze

Voňavé a lahodné tiramisu, jak ho dělali i v Prostřenu. Italská i česká verze
Zdroj: Pixabay

Italský dezert tiramisu je lahodná po kávě vonící dobrota. Pro svou snadnou přípravu a skvělou chuť je i u nás velmi oblíbený. Několikrát se objevil už také v pořadu Prostřeno. Máme pro vás italskou i českou variantu tohoto zákusku nejen k nedělní kávě.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 23. 01. 2022 09:30

Co je tiramisu: Lahodné mascarpone, svěží chuť a lákavá vůně kávy. To je hrubá charakteristika známého dezertu zvaného tiramisu. Jeho italská podoba má svá pravidla, kterých je potřeba se držet. Ale nebyl by to náš národ, kdyby se nenašla i česká varianta tohoto zákusku. Co se dá změnit?

Tipy na přípravu tiramisu

Název vznikl ze spojení "tiramu su", ve volném překladu "rozvesel mě" nebo "povzbuď mě". Pojďme se teď tomuto veselému povzbuzení podívat na zoubek. Pravé tiramisu se připravuje pouze s mascarpone, což je čerstvý jemný sýr z tučné smetany. Oblíbený je pro svou krémovou konzistenci. V české verzi se využívá třeba pomazánkové máslo bez příchuti.

Tiramisu je možné připravit ze syrových vajec. Pokud si jste jisti čerstvostí a kvalitou vajec a neobáváte se salmonelózy, není třeba pasterizovat žloutky ve vodní lázni a stačí je pouze vyšlehat. V níže uvedeném receptu se uvádí sníh z bílků, možnou variantou je ale také šlehačka (200 ml na 4 žloutky). S ušlehanou šlehačkou je třeba zacházet stejně opatrně jako se sněhem z bílků.

Piškoty se používají dlouhé, takzvané cukrářské, ideálně savoiardi. Kromě jiného tvaru mají i odlišnou chuť. Jako alkohol se používá amaretto, což je italský mandlový likér. Můžete ho ale vyměnit za jiný mandlový likér. Někdy se do zákusku používá rum nebo i koňak.

Dezert se může připravovat do hranaté misky, pekáčku, zdobně vypadá ve sklenicích. Hotová dobrota se nechává alespoň hodinu (lepší je déle) vychladit v lednici. Možností je ale také připravit tuto pochoutku předem a vložit do mrazáku. V případě potřeby ho pak vyndat a nechat povolit v ledničce.

Vybraný recept na tiramisu

Budeme potřebovat: 500 g mascarpone (2 kelímky), 200 g dlouhých piškotů, 4 vejce, 100 g cukru, šálek silné kávy, 2 dcl likéru amaretto, kakao nebo strouhaná hořká čokoláda

Příprava: Nejdříve důkladně vyšleháme žloutky spolu s cukrem do pěny. Ideální je v horké lázni. Budete na to potřebovat kovovou misku, kterou pak bude možno postavit do studené vody. Sklo by mohlo prasknout. Připravte si šálek espressa nebo silné kávy (třeba i rozpustné). Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mascarpone spojíme s likérem a žloutkovou pěnou. Opatrně přimícháme sníh.

Piškoty krátce máčíme do kávy s amarettem a klademe do hranaté misky. Polovinu piškotů potřeme polovinou krému, dáme druhou část piškotů a navrch krém. Posypeme kakaem nebo strouhanou hořkou čokoládou. Necháme v chladu uležet alespoň hodinu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články