Vynikající vánoční štola: Ta pravá by se měla upéct už teď

Vynikající vánoční štola: Ta pravá by se měla upéct už teď
Zdroj: Pixabay

Vedle vánočky je v mnoha rodinách tradicí také pečení voňavé sladké štoly. Krásně voní máslem, hýří barvami kandovaného ovoce a mandlemi, a ta nejlepší dokonce i marcipánem. Peče se dlouho před Vánocemi, aby se správně rozležela.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 27. 11. 2020 11:00

Jestliže použijete všechny předepsané suroviny, jako je hrouda másla, hromada kandovaného ovoce a mandlí i závěje cukru, bude těsto na štolu hutné a těžké. Mnohem těžší než vánočkové. Je proto nesmírně důležité správně a dlouho ho propracovat a použít opravdu kvalitní živé droždí (žádné sušené, nebo dokonce jen kypřicí prášek), jinak vám těsto nevzejde a po upečení budete mít jen tvrdou placku plnou drahých surovin.

Prastará tradice

Pečení štoly není nic nového pod sluncem. První zmínky o tomto pečivu se objevují pravděpodobně už ve 14. století. Tehdy se štoly pekly jako postní jídlo, to se ale ještě nepřidávalo máslo. Teprve až když papež zrušil zákaz přidávání másla do štoly, mohli pekaři a cukráři rozjet výrobu naplno. Od té doby se z pečení vánoční štoly stala tradice, a označení „Dresdner Stollen“ získalo dokonce i ochrannou známkou.

Nejznámější německé vánoční pečivo se dokonce dočkalo i svých vlastních slavností. Ty nejkrásnější se konají samozřejmě v Drážďanech, jen letos s ohledem na současnu situaci se ruší, protože ochutnávat distančně prostě nejde.

Symbolický tvar

Tvarování štoly je však na rozdíl od vánočky mnohem snadnější. Stačí jen placku na správném místě přehnout a je hotovo.

Ale tvar štoly není nijak nahodilý. Má totiž připomínat novorozeně, Ježíška, v povijanu. A právě proto bychom měli dodržet tradici a ochutnávání vydržet až do Štědrého dne.

Štola s marcipánem

Potřebujeme: 1000 g hladké mouky, 200 g cukru, 110 g droždí, 500 ml mléka, 1 lžičku vanilkového extraktu, několik kapek mandlového extraktu, špetku drceného muškátového oříšku a hřebíčku, 400 g másla, 110 g vyloupaných a nasekaných mandlí, 400 g rozinek, 200 g korintek, 250 g nasekané pomerančové a citronové kůry, 450 g surového marcipánu, máslo na potření, moučkový cukr na posypání.

Postup: Rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout (ale musí zůstat tekuté). Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, koření, vanilkový a mandlový extrakt a smícháme. Přilijeme máslo i kvásek a prohněteme. Těsto vyklopíme na vál a dlouho a důkladně ho zpracováváme. Když je hladké a nelepí, přidáme nasekané mandle, sušené ovoce i kůru a znovu propracujeme. Těsto vložíme zpět do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 1 až 2 hodiny.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části (budeme mít dvě štoly). První část prohněteme na válu a rozválíme na silný plát. Také polovinu množství marcipánu prohněteme a vytvarujeme váleček. Položíme jej doprostřed plátu těsta, které zhruba v jedné třetině překlopíme. Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta a marcipánu.

Štoly položíme na pečicím papírem vyložený plech a ponecháme kynout další 1–2 hodiny. Pečeme v horkovzdušné troubě při 190 °C zhruba 60 minut. Ještě horkou štolu pomažeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem. Zchladlou ji zabalíme do fólie, uložíme do vzduchotěsné krabice a necháme alespoň dva týdny uležet.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články